Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 16:28

Συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη

Με συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας των Ηνωμένων Εθνών με την τουρκοκυπριακή πλευρά, επαναλήφθηκαν το απόγευμα οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο συγκρότημα Greentree του Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης.


Πριν από το γεύμα που παρατέθηκε στις αντιπροσωπείες, στις 1:30 μ.μ., είχε πραγματοποιηθεί ανάλογη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και την ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία.
Στην εναρκτήρια συνάντηση των συνομιλιών, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και των δύο διαπραγματευτικών ομάδων, μίλησαν ο Μπαν γκι-Μουν και οι δύο ηγέτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δεν περιείχε εκπλήξεις. Ο  Μπαν ζήτησε από τους δύο ηγέτες να καταβάλλουν γνήσια προσπάθεια στο διήμερο των συνομιλιών, για να ξεπεράσουν σημαντικά εμπόδια που υπάρχουν στα βασικά κεφάλαια, που θα του επιτρέψει να προβεί σε αντικειμενική αξιολόγηση της κατάστασης.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναφέρθηκε στην εκτίμηση της ε/κ πλευράς για τις εντατικές συνομιλίες, οι οποίες, όπως είπε, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, ενώ ο κ. Ερογλου επέμεινε ότι μπορούν να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών μέχρι το τέλος του χρόνου και στη συνέχεια όλο το πάρε-δώσει να πάει σε μία πενταμερή διάσκεψη.
Στον πρώτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που ακολούθησε, συζητήθηκαν τα ουσιώδη θέματα όπου υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφωνίες, με πρώτο αυτό της διακυβέρνησης, στο οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει υπαναχωρήσει, σε σύγκριση με όσα είχε αποδεχθεί ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

TURKISH GREEK NEWS

© FarosRadio.gr - All Rights Reserved.
Free Joomla! templates by Engine Templates