Τρίτη, 06 Μαρτίου 2012 11:05

Επίθεση φιλίας στους "Ρωμιούς"

«ΙΣΤΟΡΙΚΗ» ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Επίθεση φιλίας από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, που έγινε ο πρώτος υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας που επισκέφθηκε το Φανάρι, όπου και παρέμεινε συνομιλώντας με τον οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο επί μία ώρα.

Κατά την συνάντηση, ο κ. Νταβούτογλου φέρεται να είπε πως «οι παραδόσεις και τα έθιμα των ρωμαίικων, χριστιανικών κοινοτήτων αποτελούν κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά», ενώ αναφέρθηκε στις εμπειρίες του με τους Κωνσταντινουπολίτες της διασποράς, και τη «ρωμαίικη» παράδοση της Κωνσταντινούπολης, υπογραμμίζοντας την εκτίμηση που τρέφει για τις επιτυχίες και την καταξίωση των Κωνσταντινουπολιτών διεθνώς.

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για όσα συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν, επαναλαμβάνοντας στον οικουμενικό πατριάρχη την επιθυμία του να επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τη «σημαντική βιβλιοθήκη της».

Ικανοποιημένος για την αλλαγή της στάσης της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δήλωσε από την πλευρά του ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα λυθούν τελικά όλα τα ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ομογένεια,  ευχόμενος οι αλλαγές που πραγματοποιούνται να συνεχιστούν και υπενθυμίζοντας ότι το Πατριαρχείο βρίσκεται «ριζωμένο» στην Κωνσταντινούπολη για περισσότερο από 17 αιώνες.

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε τη βούληση της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει στον δρόμο της αρμονικής συνύπαρξης όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Τουρκία.

Ο κ. Νταβούτογλου προχώρησε επίσης και σε νέες δηλώσεις σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, δηλώνοντας ότι η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία καταστρέφει κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας ότι τα μέτρα καταστολής που εφαρμόζει το καθεστώς Άσαντ φέρουν τα χαρακτηριστικά εγκλημάτων πολέμου.

«Το συριακό καθεστώς διαπράττει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας καθημερινά», τόνισε ο Νταβούτογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ιταλό ομόλογό του Τζούλιο Τέρτσι.

«Ύστερα από τόσες πολλές σφαγές και εγκλήματα που φέρουν τα χαρακτηριστικά των εγκλημάτων πολέμου, το συριακό καθεστώς κλείνει όλες τις πόρτες του διαλόγου», επισήμανε.

Οι δυο υπουργοί κατηγόρησαν τέλος τις συριακές αρχές για την άρνησή τους να επιτρέψουν την πρόσβαση στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς σε διεθνή αυτοκινητοπομπή μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας.

www.elzoni.gr

© FarosRadio.gr - All Rights Reserved.
Free Joomla! templates by Engine Templates