Εκλογές 2012

Βασίλης Μουλόπουλος – Εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ «Το σύστημα της διαπλοκής είναι χρήμα για παραγωγή ενημέρωσης, ενημέρωση για παραγωγή πολιτικής και πολιτική για παραγωγή χρήματος»

 

 

Του Αντώνη Μποσνακούδη

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ο βουλευτής Επικρατείας και εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), αναλύει πολλές πτυχές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τις άμεσες ενέργειες σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση. Παράλληλα φωτίζονται διάφορες πτυχές γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τις οποίες υπάρχουν τριβές. Παραδέχεται ότι πολλοί που κινήθηκαν στην Αριστερά, εξαργύρωσαν τη δράση τους και εντάχθηκαν στο σύστημα διαπλοκής που μεσουρανούσε για τα τελευταία 30 χρόνια. Το γενικό πνεύμα της συνέντευξης δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφωθεί με τρόπο που να επιτρέπει συνεργασίες τουλάχιστον σε κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο. Η καταγγελία του Μνημονίου και η διόρθωση των επαχθών και αντικοινωνικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα είναι επίσης δεδομένη. Αυτήν όμως την προσέγγιση, όπως δημοσιεύσαμε σε άλλες συνεντεύξεις υιοθετούν και άλλα κόμματα, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ακόμη και η Χρυσή Αυγή. Κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει ότι ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τους λαθρομετανάστες και τις διαφορετικές θέσεις σε εθνικά θέματα και την παγκοσμιοποίηση / διεθνισμό. Ίσως δεν πρέπει να ζητάμε πολλά από την αρχή. Η γενική αίσθηση πάντως είναι ότι δεν είναι καθόλου απίθανο μετά τις εκλογές να έχουμε πραγματικά κυβερνήσεις συνεργασίας με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αν φυσικά δεν υπάρξουν σημαντικά γεγονότα την τελευταία στιγμή.

 

Επιλογές:

«Η εικονική οικονομία πλέον δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική οικονομία»

«Η Ελλάδα είναι η γραμμή του μετώπου. Και αυτό δεν αφορά μόνο το μοντέλο της οικονομίας. Αφορά το μοντέλο της δημοκρατίας, της κοινωνίας»

«Αυτές οι πολιτικές εναντίον του 80%, του 90% των λαών δεν μπορούν να εφαρμοστούν με δημοκρατικές διαδικασίες»

«Πάνω σε αυτή τη διαφθορά άνθησαν και αναπτύχθηκαν αυτές οι πολυεθνικές»

«Εμείς δανειζόμασταν για να αγοράζουμε προϊόντα της Γερμανίας»

«Δηλαδή ουσιαστικά η Ελλάδα χρεωνόταν για να χρηματοδοτεί την οικονομία της Γερμανίας, υποβρύχια, Siemens, εξοπλιστικά προγράμματα»

«Στο κέντρο της Αθήνας όπου υπάρχει ανθρωπιστική καταστροφή, η οποία περιλαμβάνει και τους Έλληνες κατοίκους, γίνεται και μια τεράστια επιχείρηση real estate»

«Ένας από τους πρώτους νόμους θα είναι η απλή και ανόθευτη απλή αναλογική»

«Το χειρότερο αφεντικό είναι το αριστερό αφεντικό»

«Ένας από τους λόγους που δεν είμαστε υπέρ της επιστροφής της δραχμής είναι και διότι θα προκαλούσε έναν πόλεμο νομισμάτων και έναν πόλεμο μισθών»

«Είναι σαφές ότι στην μικρασιατική καταστροφή δεν συνωστίζονταν άνθρωποι. Γινόταν σφαγή»

«Η επιτροπή ανταγωνισμού της Ε.Ε. είχε συμφωνήσει με τον νόμο περί βασικού μετόχου. Τα διαπλεκόμενα δημιούργησαν τέτοιο λόμπυ στην Ευρώπη και εδώ, ώστε να υποχωρήσει η κυβέρνηση»

 

 

Η συνέντευξη

Περιγράψτε μας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα όπως εσείς την βλέπετε, πώς και γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, τα πρόσωπα και το ρόλο που έχουν παίξει.

Φτάσαμε με ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο άρχισε να εγκαθιδρύεται πριν από τριάντα χρόνια αυτό το οποίο ονομάζουμε παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός. Να θυμίσω την περίφημη θεωρία για το τέλος της ιστορίας και το τέλος της πάλης των τάξεων μαζί με τη θεωρία που είχε περάσει από αυτούς που εγώ ονομάζω μετασοσιαλιστές. Δηλαδή από την μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία με τους μετασοσιαλιστές Μπλερ, Σρέντερ, Νταλέμα, Σημίτης.

Πώς βλέπετε τη μετάλλαξη και σε ποιους τομείς λειτούργησε;

Ήταν η θεωρία ότι όλοι είμαστε μεσαία τάξη, ότι δεν υπάρχουν φτωχοί ούτε πολύ πλούσιοι, από εδώ και πέρα θα έχουμε συνεχή άνοδο. Ουσιαστικά μιλούσαν για μεγέθυνση του ΑΕΠ και όχι για ανάπτυξη. Για εμάς είναι διαφορετική η ανάπτυξη από την μεγέθυνση. Και ότι οδηγούμαστε προς τον παράδεισο επί γης. Θυμίζω ότι τότε λίγοι από την Αριστερά είχαμε κάνει κριτική πάνω σε αυτό, λέγοντας ότι είναι φούσκα, ότι αυτό το χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο είχε ηγεμόνευσε, το οποίο τελείωσε με την παραγωγή στέλνοντάς την στις χώρες του τρίτου και τέταρτου κόσμου, αργά ή γρήγορα θα έσκαγε. Η εικονική οικονομία πλέον δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική οικονομία. Δηλαδή η μάζα του χρήματος, η οποία κυκλοφορούσε, ήταν τελείως εικονική, δεν είχε καμία αντιστοιχία με την πραγματική.

Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς την μεγέθυνση και την ανάπτυξη και τι ήταν αυτό που βλέπετε ότι μεταλλάχθηκε;

Μέχρι τότε ο καπιταλισμός βασιζόταν στην αρχή της παραγωγής. Από εκεί και πέρα ο καπιταλισμός για να αυξήσει τα κέρδη του και να δημιουργήσει υπερκέρδη, από την παραγωγή στην Ευρώπη πέρασε στο χρηματοπιστωτικό. Στο άυλο χρήμα, το εικονικό. Θυμίζω ότι η Βρετανία, η οποία ήταν μια βιομηχανική χώρα σήμερα δεν έχει καμία βιομηχανία, αυτή τη στιγμή είναι οι Τράπεζες. Έστειλαν την παραγωγή εκεί όπου δεν υπήρχε δημοκρατία, δεν υπήρχαν συνδικαλιστικά δικαιώματα, δεν υπήρχαν ατομικά δικαιώματα και υπήρχαν πολύ χαμηλά ημερομίσθια.

Αυτά όμως δεν έχουν καμία σχέση με την Ευρώπη και την Δύση την οποία ρομαντικά θεωρούσαμε Ευρώπη των ελληνικών αξιών, για αυτά που είχαν πολεμήσει οι άνθρωποι στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακριβώς αυτό λέω.

Πώς άλλαξε αυτό;

Έσπασε για πολλούς λόγους. Πρώτον, διότι χάθηκε το κοινωνικό συμβόλαιο, πάνω στο οποίο βασίστηκε η Ευρώπη. Έσπασε για να μπορέσει να προχωρήσει αυτή η ιδέα της οικονομίας, μπορούσε να προχωρήσει μόνο εις βάρος της εργασίας. Παρόλο που έχει αποκρυφτεί, υπάρχει η βασική αντίθεση κεφαλαίου και εργασίας. Τότε ξεκίνησαν η μερική απασχόληση, ελαστική απασχόληση και ο δανεισμός. Η μεσαία τάξη και η εργατική τάξη έπρεπε να έχουν κάτι και να μπορούν να ζήσουν, αντί να της προσφέρουν εργασία (διότι η εργασία έφευγε από την Ευρώπη), τους πρόσφεραν δάνεια. Θυμάστε ότι έλεγαν να πάρουν δάνεια για οτιδήποτε. Αυτή η πιστωτική φούσκα ήταν το αντιστάθμισμα της παραγωγής, της πραγματικής οικονομίας, που έφευγε από την Ευρώπη. Στην Ελλάδα έδιναν μέχρι και επιδοτήσεις σε βιομηχανίες για να φύγουν και να πάνε στη Βουλγαρία.

Το χρήμα το οποίο δάνεισαν σε εμάς και άλλους, υπάρχει πραγματικά; Είναι εικονικό ή πραγματικό;

Τελείως εικονικό.

Δεν τίθεται νομικό θέμα όταν ο άλλος που υποτίθεται ότι μας δανείζει, δεν διαθέτει πραγματικά τα χρήματα και γενικά τον πλούτο που υποτίθεται ότι μας δανείζει;

Είναι γνωστό ότι το συνολικό δημόσιο χρέος της Ευρώπης είναι πέντε με έξι φορές μεγαλύτερο από την πραγματική οικονομία. Σε σχέση με τις τιμές του πετρελαίου, γίνεται εμπόριο δεκαπλάσιας ποσότητας πετρελαίου σε σχέση με τις ανάγκες. Είναι αυτό που λέμε «τζογαδόρικος καπιταλισμός». Στοιχηματίζουν. Δυστυχώς όμως αυτό το στοίχημα είναι σε βάρος των ανθρώπων. Εις βάρος των λαών. Η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα του AEΠ των 50 φτωχότερων κρατών.

Στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα πώς αντανακλάται αυτό το διεθνές περιβάλλον που περιγράψατε;

Όλοι λένε ότι η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο. Ακόμη και ο Μόντι είπε ότι ο τρόπος μεταχειρίστηκαν την Ελλάδα είναι απάνθρωπος. Τελευταία και ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είμαστε πειραματόζωο!

Υπάρχει όμως και η άποψη (η οποία από παλιά κυκλοφορούσε σε εκκλησιαστικούς κύκλους) ότι αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης, το οποίο μέχρι στιγμής καλυπτόταν. Όταν έκριναν ότι είναι κατάλληλες οι συνθήκες για να εφαρμόσουν μια τελική λύση τόσο πολιτισμικά όσο και κοινωνικά για την Ελλάδα, δηλαδή τώρα, το έκαναν. Δηλαδή η Ευρώπη στην οποία θεωρούσαμε ότι ζούσαμε, η Ευρώπη των αξιών, κ.λπ. είναι πραγματικά αυτή η Ευρώπη που βλέπουμε τώρα;

Η αλήθεια είναι ότι η αρχιτεκτονική της Ευρώπης, της ευρωζώνης και του ευρώ ήταν μια αρχιτεκτονική, η οποία ήταν ραμμένη στα μέτρα ακριβώς αυτού του τζογαδόρικου καπιταλισμού. Δεν ξεκίνησε έτσι η Ευρώπη.

Πώς άλλαξε και από ποιούς;

Από τη στιγμή της δημιουργίας του ευρώ. Διότι η ενωμένη Ευρώπη προϋποθέτει και ορισμένα πράγματα. Σημαίνει αλληλεγγύη, σημαίνει κοινή φορολογική και οικονομική πολιτική, σημαίνει μια δημοκρατική εκπροσώπηση. Όλα αυτά δεν υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη κυριαρχείται και κατευθύνεται από τη Γερμανία. Αυτή είναι η αλήθεια. Θυμάμαι τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου όταν υπεγράφη η είσοδός μας στην Ευρώπη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε ότι αυτή τη συνθήκη την έχει γράψει Γερμανός τραπεζίτης και το στοίχημα για το μέλλον της Ευρώπης είναι αν η Ευρώπη γερμανοποιηθεί ή η Γερμανία εξευρωπαϊστεί. Με αυτήν την κρίση φαίνεται ότι έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος μεταξύ των δυνάμεων της εργασίας (του 80% των λαών) και αυτού του τζογαδόρικου παγκοσμιοποιημένου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. Και η Ελλάδα είναι η γραμμή του μετώπου. Και αυτό δεν αφορά μόνο το μοντέλο της οικονομίας. Αφορά το μοντέλο της δημοκρατίας, της κοινωνίας. Διότι αυτές οι πολιτικές εναντίον του 80%, του 90% των λαών δεν μπορούν να εφαρμοστούν με δημοκρατικές διαδικασίες. Χρειάζεται συρρίκνωση της δημοκρατίας, αυταρχικές διακυβερνήσεις, περιορισμό κυριαρχίας. Αυτό το μοντέλο, οικονομικό και παραγωγικό είναι προφανές ότι οδηγεί τον ευρωπαϊκό νότο στο μοντέλο της Κίνας, για να κάνουν εδώ την παραγωγή τους. Άρα είναι ένα μοντέλο οικονομικό, κοινωνικό, παραγωγικό, δημοκρατικό, το οποίο προσπαθεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα (για αυτό λέμε ότι είναι πειραματόζωο) το οποίο θα μεταφερθεί μετά ως το μοντέλο της Ευρώπης. Αν δούμε τα μέτρα που επιβάλλονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του νότου, λες και είναι καρμπόν με αυτά τα μέτρα που ξεκίνησαν στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια.

Πριν από τις εκλογές υπήρξε μια περίοδος αρκετών μηνών όπου ασκήθηκαν πιέσεις, εκβιασμοί (θα πείτε εσείς) τόσο στους βουλευτές, όσο και στα μέλη της κυβέρνησης και κυρίως στους αρχηγούς κομμάτων, για τον Σαμαρά ακούστηκε περισσότερο. Εσείς ως βουλευτής εκείνης περιόδου και για άλλους όσο ξέρετε, πώς αισθανόσασταν όταν αξιωματούχοι της Ε.Ε. και της Τρόικας έκαναν δηλώσεις για τους βουλευτές, την κυβέρνηση και τους αρχηγούς των κομμάτων; Σε ποια κλίμακα το αισθανθήκατε, ως φιλικές συμβουλές, πίεση, βία, εκβιασμό;

Όλα.

Όλα αυτά μαζί;

Όλα. Υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός του ότι φταίει για όλα, είναι ένα «μαγαζί» που όλοι θέλουν να το νουθετήσουν, να το εξαγοράσουν, να το εκβιάσουν, να το αλλάξουν, να το αγοράσουν. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μοναδικό κόμμα πραγματικά απέναντι σε αυτές τις πολιτικές. Ήταν η «ανωμαλία» σε αυτήν την επιχειρούμενη ομοιομορφία, προς αυτό το νέο μοντέλο. Γι' αυτό του φοβόντουσαν.

Εμείς αυτούς τους εκβιασμούς κ.λπ. τους βλέπαμε εξωτερικά ως παρατηρητές. Δεν ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με εσάς που τα δεχόσασταν.

Προσωπικά δεν δεχόμασταν, δεν πήρε κανείς να με επηρεάσει. Δεχόμαστε την επίθεση όλων των πτερύγων της βουλής και όχι μόνο. Και από το εξωτερικό, είναι γνωστές οι δηλώσεις. Έφτασαν να πουν «αν ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ έχετε καταστραφεί, θα σας κόψουμε τα πάντα»

Εσάς πώς σας επηρέασε;

Εμάς μας επηρέασε θετικά, όπως και τον λαό, διότι ο λαός αντιλήφθηκε ότι όλο αυτό το πράγμα ήταν ένα στημένο παιχνίδι και αντιλήφθηκε ποιος πραγματικά υπερασπιζόταν τα συμφέροντά του. Το μόνο πράγμα που δεν μας είπανε είναι ότι είμαστε παιδεραστές.

Εσείς γιατί θεωρείτε ότι σας ψήφισε ο κόσμος, αν είναι ψήφος διαμαρτυρίας ή αν σας ψήφισε για το πρόγραμμα και τις θέσεις που έχετε;

Υπάρχει μεγάλη φιλολογία για το μήνυμα των εκλογών. Εγώ έχω να σας πω ότι το σαφές μήνυμα των εκλογών είναι το τι δεν θέλουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Ελλάδας. Αυτό είναι το σαφές μήνυμα των εκλογών και είπαν ότι δεν θέλουν το Μνημόνιο, αυτή τη δανειακή σύμβαση και αυτές τις πολιτικές.

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κυβερνητικό σχήμα ή τουλάχιστον επηρεάζει καταλυτικά τις καταστάσεις ποιές θα είναι οι πρώτες άμεσες ενέργειες τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες;

Η πρώτη είναι η καταγγελία η ακύρωση του Μνημονίου. Αυτό γίνεται με νόμο στη βουλή. Το δεύτερο είναι η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων ή του μεγαλύτερου μέρους των δανειακών συμβάσεων που συνοδεύουν το Μνημόνιο και κυρίως αυτές που αφορούν τα εργασιακά, δηλαδή την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη μετενέργεια κ.λπ. και την ακύρωση των νόμων που έκαναν τους μισθούς και συντάξεις να γίνουν μισθοί και συντάξεις πείνας. Τον βασικό μισθό θα τον επαναφέρουμε εκεί που ήταν το 2009. Αυτές είναι οι βασικές ενέργειες. Θα διαπραγματευτούμε με την Ευρώπη, διότι πιστεύουμε ότι η λύση είναι ευρωπαϊκή. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Θα διαπραγματευτούμε με την Ευρώπη ένα άλλο πακέτο το οποίο θα περιλαμβάνει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και αλλαγή του κράτους, δηλαδή θα καταργήσουμε αυτό το πελατειακό κράτος, αυτό το διεφθαρμένο κράτος, το οποίο δεν αφορά τους ανθρώπους που εργάζονται. Ένα κράτος που έγινε κακό, αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο γιατί έτσι εξυπηρετούσε το πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε την Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Η διαφθορά είναι ενδογενής, δηλαδή παράγεται και διοχετεύεται μέσα στην Ελλάδα ή είναι ευρωπαϊκή όπου παράγεται εκεί και ενεργοποιείται και στην Ελλάδα;

Η διαφθορά είναι ένα γενικό φαινόμενο. Όποιος λέει ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί που δεν είναι διεφθαρτμένοι, λέει ψέματα. Θυμίζω ότι πριν από λίγους μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας πήγε στα δικαστήρια για διαφθορά. Βρετανοί βουλευτές έχουν παραιτηθεί, διότι χρησιμοποιούσαν την κάρτα εξόδων που τους είχε δοθεί για να βλέπουν πορνό. Απλώς στην Ελλάδα η διαφθορά έγινε σύστημα διακυβέρνησης. Αυτό σχετίζεται με το σύστημα της διαπλοκής.

Αν θέλουμε να πατάξουμε την διαφθορά στην Ελλάδα πρέπει να χτυπήσουμε και την αιτία, την πηγή του προβλήματος που είναι μέσα στην Ευρώπη.

Κάποιος έδινε τα χρήματα σε αυτούς τους διεφθαρμένους πολιτικούς. Και αυτές ήταν οι ευρωπαϊκές εταιρείες όπως Siemens κλπ. Και αυτοί φυσικά δεν τα πήραν με το ζόρι, αλλά πάνω σε αυτή τη διαφθορά άνθησαν και αναπτύχθηκαν αυτές οι πολυεθνικές. Και οι δικοί μας εργολάβοι, μεσάζοντες κ.λπ.. Και απόδειξη είναι ότι με την Siemens δεν έγινε τίποτα με την αποζημίωση. Μόνο 200 εκατ., ενώ η Νιγηρία πήρε 2 δισ.. Και δεν βγήκε κανένα όνομα. Αυτή την περίφημη ατζέντα Χριστοφοράκου δεν την ζήτησε κανένας. Για να το συνδέσουμε με το χρέος, εμείς δανειζόμασταν για να αγοράζουμε προϊόντα της Γερμανίας κ.λπ.. Δηλαδή ουσιαστικά η Ελλάδα χρεωνόταν για να χρηματοδοτεί την οικονομία της Γερμανίας, υποβρύχια, Siemens, εξοπλιστικά προγράμματα. Πριν μπούμε στο ευρώ υπήρχαν ελληνικά προϊόντα, εγώ στο σπίτι μου είχα Πίτσος, Ιζόλα, αυτοκίνητο είχα Fiat για να αναφέρω τις χώρες του νότου.

Από τις πρώτες ενέργειές σας θα είναι και η ενεργοποίηση της ελληνικής παραγωγής, στο πρότυπο της Γαλλίας;

Στα πρώτα. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε στο σουπερμάρκετ και να αγοράζουμε ντομάτα Βελγίου ή λεμόνια Τουρκίας. Θέλουν να συγκρίνουν τους μισθούς της Βουλγαρίας με της Ελλάδος. Ότι δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Αγνοούν και επίτηδες το κάνουν, τον ονομαστικό μισθό με τον πραγματικό μισθό. Ο πραγματικός μισθός της Βουλγαρίας πιθανόν να είναι μεγαλύτερος από αυτόν της Ελλάδας, ως αγοραστική δύναμη. Διότι στη Βουλγαρία δεν έχουν 4 € τα τσιγάρα, ούτε η βενζίνη 2 €. Το ενοίκιο δεν έχει 400 €. Θα ρίξουμε τους μισθούς και θα αυξήσουμε τις τιμές; Πώς θα γίνουμε ανταγωνιστικοί; Αν αυτό το έλεγε ένας πρωτοετής φοιτητής σε αυτούς τους κυρίους τους οικονομολόγους, θα τον είχαν κόψει. Είναι ένα μοντέλο που δεν βγαίνει όχι ως οικονομικό μοντέλο, αλλά ούτε στα μαθηματικά. Με τις πράξεις της απλής αριθμητικής δεν σου βγαίνει αν βάλεις τα πράγματα κάτω.

Από τη στιγμή που έχεις ένα οικονομικό πρόβλημα, αναφέρεται, ότι πρέπει να αρχίσεις να ζητάς αυτά που σου χρωστούν. Ποια θα είναι η στάση σας για την ανάκτηση των κλεμμένων κυρίως από τις προμήθειες και κυρίως από τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις;

Για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις έχει δρομολογηθεί. Εμείς θα το συνεχίσουμε. Θυμίζω ότι ο Μανώλης Γλέζος το έχει προωθήσει εδώ και καιρό. Η ελληνική κυβέρνηση απλά ψελλίζει κάποια πράγματα κάθε τόσο στη βουλή ότι θα το κινήσει και θα κάνει ενέργειες. Δεν έχει κάνει ποτέ τίποτα. Εμείς θα το προχωρήσουμε και θα τις απαιτήσουμε. Για τα κλεμμένα έχουμε πει ότι καταρχάς έχει ψηφιστεί νόμος στη βουλή για αυτά που βάζουν στα προεκλογικά προγράμματά τους. Μιλάει για δήμευση της περιουσίας κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων, μέχρι και τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες. Ήταν διακομματική βουλευτική πρωτοβουλία όλων των κομμάτων. Αφορά όλους τους δημόσιους παράγοντες, όχι μόνο τους βουλευτές.

Υπάρχει το θέμα της λαθρομετανάστευσης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της απασχόλησης. Το συνάλλαγμα που φεύγει στο εξωτερικό είναι πάρα πολύ μεγάλο, όπως επίσης και το κόστος συντήρησης αυτών των ανθρώπων. Υπάρχουν κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν άκριτα τη νομιμοποίηση αυτών.

Θα ξεκινήσω από το γενικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιοχές στον κόσμο που ζουν καταστροφές είτε λόγω πολέμου, είτε λόγω φτώχειας και σε λίγο των κλιματικών μεταναστών. Λόγω της αλλαγής του κλίματος υπάρχουν περιοχές που ερημοποιούνται, δεν έχουν νερό. Αυτό δεν το έχουν υπολογίσει ακόμη. Η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο του Αφγανιστάν, όπου υπάρχουν περιοχές που δεν υπάρχει τροφή ούτε νερό. Όσο υπάρχει αυτό το παγκόσμιο μοντέλο οικονομίας, τα κύματα της μετανάστευσης δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε.

Φαίνεται όμως ότι η Ελλάδα έχει μέλι.

Να θυμίσω ότι η Ελλάδα δεν είχε ποτέ μια μεταναστευτική πολιτική. Όταν συνέφερε την κυβέρνηση όπως για παράδειγμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε ανοίξει τα σύνορα και έμπαιναν οι πάντες για να έχει φθηνά εργατικά χέρια. Τότε δεν υπήρχε μεταναστευτικό πρόβλημα.

Είχε αναφερθεί όμως ότι ακόμη και τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, διότι δεν ήταν απλά έργα ήταν κάποιας τεχνολογίας, οι μετανάστες που ερχόταν δεν είχαν κάνει τις βασικές ικανότητες και γνώσεις για να πραγματοποιήσουν.

Ήταν για χειρωνακτικές εργασίες, διότι ήταν πάρα πολύ φθηνοί. Να θυμίσω ότι όλο σχεδόν το Αιγαίο έχει οικοδομηθεί από μετανάστες. Αυτοί έχτιζαν, αυτή δούλευαν.

Εις βάρος όμως των Ελλήνων εργατών.

Βεβαίως, αλλά ποιος τους έβαλε όλους αυτούς; Γιατί επέτρεψε η ελληνική πολιτεία οι μετανάστες να δουλεύουν ανασφάλιστοι και με χαμηλό μεροκάματα; Δεν έγινε ποτέ έλεγχος. Υπάρχουν όμως και άλλα. Όλοι ξέρουμε ότι στο κέντρο της Αθήνας όπου υπάρχει ανθρωπιστική καταστροφή, η οποία περιλαμβάνει και τους Έλληνες κατοίκους, γίνεται και μια τεράστια επιχείρηση real estate. Υπάρχουν ορισμένοι που αγοράζουν οικοδομικά τετράγωνα για ένα κομμάτι ψωμί, γιατί εξαναγκάζονται να φύγουν οι Έλληνες κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας λόγω της κατάστασης. Κάτι παρόμοιο έγινε και στου Ψυρρή και στο Γκάζι. Εγώ προβλέπονται σε λίγα χρόνια θα γίνει μια τεράστια επιχείρηση σκούπα για τους μετανάστες, θα μεταφερθούν κάπου αλλού και η περιοχή θα έχει μετά τεράστια αξία. Η Ελλάδα υπέγραψε το Δουβλίνο-2. Δηλαδή όπως το οικονομικό, έτσι και το μεταναστευτικό η Ελλάδα δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει μόνη της. Είναι ευρωπαϊκά θέματα. Με το Δουβλίνο-2, οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα, η οποία είναι τώρα πύλη εισόδου των μεταναστευτικών ρευμάτων, ουσιαστικά φυλακίζονται στην Ελλάδα δεν μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα. Αυτό λέει αυτή η συνθήκη. Εμείς θα κάνουμε το πρόβλημα ευρωπαϊκό. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, να υπάρχουν χαρτιά ώστε να μπορούν να πάνε όπου θέλουν. Για να γίνει επαναπατρισμός πρέπει να έχεις υπογράψει διμερείς συμφωνίες με τις χώρες από όπου έρχονται οι μετανάστες. Η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει με καμία από αυτές. Σε ένα χρόνο, μπορεί μετά να επαναπατρήσει 3000. Οι Τούρκοι επίσης αρνούνται να υπογράψουν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

Πρέπει να υπάρξει πίεση στην Ε.Ε. για να υποχρεώσει την Τουρκία να δεχθεί;

Αυτό λέμε. Υπάρχουν και 50.000 αιτήσεις πολιτικού ασύλου σε εκκρεμότητα.

Οι αιτήσεις αυτές, όμως, όπως αναφέρεται προέρχονται από άτομα που δεν έχουν καν τέτοια ανάγκη.

Πιθανότατα, αλλά αν δεν εξετάσεις τον κάθε φάκελο...

Γιατί δεν εξετάζονται αυτοί;

Ρωτήστε τις κυβερνήσεις. Με αυτόν το ρυθμό σε πόσο καιρό θα μπορούμε να τις ελέγξουμε; Όποιος ζητάει πολιτικό άσυλο δεν μπορεί να διωχθεί. Η αίτησή του πρέπει να εξεταστεί.

Έτσι όμως φαίνεται ότι υπάρχει συνειδητή «συνωμοσία» των ευρωπαϊκών κρατών για να διατηρηθεί η κατάσταση όπως είναι τώρα.

Περνούν το πρόβλημα στην Ελλάδα αντί να το έχουν αυτοί. Εμείς λέμε ότι πρέπει να δοθούν χαρτιά στους μετανάστες διότι δεν ξέρουμε πόσους έχουμε. Γνωρίζετε πόσοι υπάρχουν πρώτο οδηγό εγώ δεν ξέρω αν είναι ενάμισι εκατομμύριο, δύο εκατομμύρια, πεντακόσιες χιλιάδες. Αν όμως δεν τους καταγράψουμε, πώς θα ξέρουμε πόσοι είναι και πού βρίσκονται. Είναι καλύτερο να είναι άνθρωποι αγνώστου διαμονής και αγνώστου ταυτότητας; Αυτό εννοούμε όταν λέμε να πάρουν χαρτιά.

Υπάρχει εδώ ένα θέμα. Αν τους δώσουμε ταξιδιωτικά έγγραφα και εμείς αποσυρθούμε από τη συμφωνία Δουβλίνο-2...

Θα μας κόψουν από το Σένγκεν. Δεν θα υπάρχει η συνθήκη του Σένγκεν. Οι πολιτικές που σας λέω, σημαίνει σύγκρουση. Θα παρακαλέσουμε;

Να πάμε σε άλλο θέμα τώρα. Στις πρώτες άμεσες ενέργειες δεν σας άκουσα να λέτε δύο λέξεις: «Απλή αναλογική».

Ο ίδιος ο πρόεδρος μας έχει πρόσφατα αναφέρει ότι ένας από τους πρώτους νόμους θα είναι η απλή και ανόθευτη απλή αναλογική.

Αυτό εκτιμάται από πολλούς ότι θα είναι το καταλυτικό γεγονός αλλαγής του πολιτικού σκηνικού, αλλά κυκλοφορεί ο «φόβος» ότι αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα γλυκαθεί από το μπόνους των εδρών και δεν θα το κάνει.

Αυτό δεν αληθεύει. Όπως δείχνουν τα πράγματα θα είμαστε το πρώτο κόμμα και το μπόνους θα ισχύσει από τώρα. Τώρα δεν μπορώ να σας πείσω για τις προθέσεις μας. Μπορώ όμως να σας πω πως ό,τι λέμε το εννοούμε. Βέβαια δεν έχουμε σε όλα απαντήσεις άμεσες γι' αυτό αν θέλετε και είμαστε λ’ιγο ασαφείς. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην παρουσίαση του προγράμματός μας ότι ένας από τους πρώτους νόμους για την αλλαγή αυτού του σάπιου συστήματος θα είναι και η απλή αναλογική. Πριν από τις εκλογές εμείς είχαμε κατεβάσει νόμο για απλή αναλογική. Ούτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ούτε η Ν.Δ. τον υποστήριξαν. Τότε οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα έρθουμε τουλάχιστον δεύτερο κόμμα. Λέγαμε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. να το ψηφίσει διότι διαφορετικά θα φαινόταν σαν να θέλει να δώσει την πρωτιά στη Ν.Δ.. Διότι έχουμε φτάσει στο παράλογο η Ν.Δ. να έχει πάρει 18% συν ένα επιπλέον 18% λόγου του μπόνους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη νόθευση της λαϊκής βούλησης.

Μια άλλη νόθευση που γίνεται στη συνείδηση των πολιτών και δημιουργεί τεχνητές διασπάσεις, είναι ο διαχωρισμός «αριστερά - δεξιά». Αυτός ο διαχωρισμός ήταν αντανάκλαση του ψυχρού πολέμου με ανατολικό και δυτικό μπλοκ. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει πια Σοβιετική Ένωση αναρωτιέται ο άλλος αν είναι πιο δόκιμο να μιλάμε για καθεστωτικό και αντικαθεστωτικό χώρο, δηλαδή αυτό που προωθεί την παγκοσμιοποίηση και αυτών που είναι εναντίον και όχι πια αριστερά - δεξιά. Εσείς πώς το βλέπετε; Υπάρχει αριστερά-δεξιά;

Υπάρχει αριστερά - δεξιά. Και θα υπάρχει πάντα. Έχει να κάνει με ορισμένες αξίες. Η Αριστερά είναι η δημοκρατία, κοινωνική ισότητα, η εξαφάνιση των ανισοτήτων, σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει κόσμος που υποφέρει και πεινάει, σημαίνει το δικαίωμα στην παιδεία, στην υγεία, στην κατοικία, στην εργασία. Είναι ένα δικαίωμα παγκόσμιο. Όλα αυτά για μένα καθορίζουν τι είναι Αριστερά. Αυτό όμως που λέγαμε παλιά για διαχωρισμό αριστεράς και δεξιάς έχει πέσει. Έχουν ανατραπεί τα πάντα. Υπάρχουν ψηφοφόροι «δεξιοί» της Ν.Δ., των οποίων τα συμφέροντα δεν εξυπηρετεί η Ν.Δ.. Ένας εργάτης, ένας συνταξιούχος που ψήφισαν Ν.Δ., τώρα γιατί να ψηφίσουν Ν.Δ.;

Υπάρχει όμως και αντίλογος σε αυτό και μάλιστα στον χώρο μας στα μέσα ενημέρωσης. Τις τελευταίες δεκαετίες με την ανάπτυξη των μέσων ενημέρωσης ευρύτατα αναφέρεται «αλίμονό σου αν σου τύχει αριστερό αφεντικό». Άρα υπάρχουν και αριστεροί ή άτομα που κινούνταν στο χώρο της Αριστεράς, οι οποίοι να πούμε ότι είχαν μεταλλαχθεί, είχαν γίνει ιδιοκτήτες ή διευθυντικά στελέχη και έκαναν τους εργαζομένους να υποφέρουν...

Σωστό. Το χειρότερο αφεντικό είναι το αριστερό αφεντικό. Δεν είναι μόνο αυτοί. Εγώ μπορώ να σας πως και διανοούμενους της Αριστεράς, οι οποίοι έγιναν οργανικοί διανοούμενοι του συστήματος, με ανταλλάγματα είτε υλικά είτε δημοσιότητας. Αυτοί δεν είναι αριστεροί. Ξεπουλήσανε την αριστεροσύνη τους. Αυτό όμως που λέμε εμείς είναι ότι θα κάνουμε τέτοιες δομές, θεσμικές πολιτικές και δημοκρατικές, ώστε αυτά τα φαινόμενα να τα ελέγξουμε και περιορίσουμε. Ακόμη και ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να γίνει, ακόμη και αν το θέλει, υπουργός της Ν.Δ. ή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Θα υπάρχει αυτό που λέμε δημοκρατικός και λαϊκός έλεγχος.

Βλέπετε κάποιον πολιτισμικό ή πνευματικό κίνδυνο από την εξάπλωση της παγκοσμιοποίησης (εκτός του οικονομικού);

Κυρίως. Εγώ μπορώ να σας πω ότι είμαι διεθνιστής. Αλλά και ο διεθνισμός δεν έχει σχέση με τον κοσμοπολιτισμό και την παγκοσμιοποίηση. Διότι παγκοσμιοποίηση σημαίνει ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, αλλά περιορισμό των ελευθεριών των ατόμων. Αυτή είναι η παγκοσμιοποίηση.

Και άλλοι όμως έλεγαν ότι αυτό σημαίνει και ο διεθνισμός. Και κατηγορούν ότι πολλοί αριστεροί είναι μέσα.

Μιλάμε για μια Ευρώπη των λαών. Για παράδειγμα, ένας από τους λόγους που δεν είμαστε υπέρ της επιστροφής της δραχμής είναι και διότι θα προκαλούσε έναν πόλεμο νομισμάτων και έναν πόλεμο μισθών. Θα πηγαίναμε στην υποτίμηση μισθών, δηλαδή σε έναν πόλεμο εργαζομένων. Γι' αυτό μιλάμε για μια Ευρώπη των λαών, για μια ισότιμη σχέση, δημοκρατική Ευρώπη.

Ένα άλλο θέμα που αποτελεί ένα σχετικό παράγοντα για να μην μπορεί να συνεργαστεί με άλλα κόμματα όπως για παράδειγμα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικά θέματα, όπως απέναντι στα Σκόπια, με την Τουρκία, κ.λπ..

Είμαστε υπέρ της συνεννόησης, των διεθνών συνθηκών κ.λπ..

Ναι αλλά λένε οι άλλοι «μπορείς να καθήσεις σε στρογγυλό τραπέζι μαζί με ένα λυσασμένο σκυλί»;

Όχι δεν μπορείς. Δεν είπαμε να υποχωρεί η Ελλάδα, καθόλου. Εμείς απαιτούμε όλες αυτές οι διαφορές να λύνονται με διάλογο και βάσει των διεθνών κανόνων. Μιλάμε επίσης για τη δομή της οικονομίας, για μια οικονομία των αναγκών, μείωση των ανισοτήτων. Δεν θέλω να κάνω επίθεση στους Ανεξάρτητους Έλληνες και οι ίδιοι λένε τις διαφορές μας. Δεν είμαστε εχθρικοί απέναντί τους, απλώς επισημαίνουμε τις διαφορές.

Στην Χρυσή Αυγή από πολλούς έχει αποδοθεί το χαρακτηριστικό των ναζιστικών καταβολών, ναζιστικού πνεύματος. Δεν έχει ακούσει εξίσου να μιλάει κάποιος για την επιλογή της κ. Ρεπούση από τον κ. Κουβέλη για τη στήριξη που είχε δώσει στο κεμαλικό καθεστώς της Τουρκίας, στον πνευματικό πατέρα του Χίτλερ και του ναζισμού, τον Μουσταφά Κεμάλ. Από αυτόν φαίνεται ιστορικά ότι είχε εμπνευστεί ο Χίτλερ ότι «θα μπορούσε να του περάσει» να κάνει όμοια και ο ίδιος. Μήπως υπάρχει επιλεγμένη ευαισθησία σε μερικά θέματα;

Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Αυτή τη στιγμή επιχειρούνται δύο αναθεωρήσεις της ιστορίας. Μια αυτή που αναφέρατε, όπως για παράδειγμα και η άρνηση του ολοκαυτώματος. Η άλλη είναι αυτή που αρνείται γεγονότα. Είναι σαφές ότι στην μικρασιατική καταστροφή δεν συνωστίζονταν άνθρωποι. Γινόταν σφαγή. Όπως είναι σαφές ότι οι Εβραίοι πήγαιναν για να γίνουν σαπούνι. Επιχειρείται μια αμφίπλευρη αναθεώρηση της ιστορίας.

Ποιοί τα κάνουν αυτά;

Δεν θέλω να μπω σε αυτά, θα αρχίσουμε να μιλάμε για θεωρίες συνωμοσίας. Εμείς δεν είμαστε ούτε με το ένα ούτε με το άλλο. Και θέλω να σας πω ότι η Αριστερά είχε πάντοτε αγωνιστεί και για εθνικούς σκοπούς. Και στο τέλος ήταν αυτή η οποία ήταν ηττημένη. Και μετά το στην 1821 ήταν οι λαϊκοί αγωνιστές που πήγαν στη φυλακή από τους Βαυαρούς. Στον πόλεμο και στην αντίσταση ήταν κυρίως η Αριστερά που την έκανε και μετά πήραν την εξουσία οι άλλοι. Στη χούντα το ίδιο συμβαίνει.

Μετά από τη χούντα όμως, όπως πιστεύεται, η Αριστερά εξαργύρωσε τον αγώνα.

Ένα κομμάτι της Αριστεράς. Και όχι το μεγαλύτερο. Εκτός από αυτούς που ήταν στο Πολυτεχνείο και τις εξορίες υπάρχουν και ορισμένες χιλιάδες που δεν τους ξέρει κανένας.

Υπάρχει η εντύπωση ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην προσέγγιση που γινόταν με την Ρωσία, δεν ήταν πολύ θετική. Εδώ βέβαια χρειάζεται να γίνει ένας διαχωρισμός σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με αυτόν του Αλαβάνου, Παπαγιαννάκη, Κουναλάκη, Κουβέλη. Εσείς ουσιαστικά έχετε πάρει την πολιτική κληρονομιά όλων αυτών, αλλά υπάρχει το ερώτημα μήπως θέλετε να αποποιηθείτε κάποια τμήματα αυτής της κληρονομιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του έχει εμπλουτιστεί. Θα έλεγα ότι είναι ένα πείραμα με ευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Η ένωση, κάτω από έναν πολιτικό σχηματισμό, διαφόρων αριστερών με διαφορετική ιστορία και πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα, οι οποίοι όμως είδαν ότι οι διαφορές τους είναι πολύ μικρότερες απ' αυτά που συμφωνούν. Επιπλέον συζήτησαν δημόσια και δημοκρατικά. Ο καθένας έχει στον νου του ένα μοντέλο το όποιο πιστεύει ότι είναι το καλύτερο. Εμείς κάνουμε σύνθεση.

Να τα πάρουμε συγκεκριμένα, για το θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις ήταν από ανθρώπους του δικού σας χώρου, Συνασπισμού, με όχημα τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μοναδικό κόμμα που ψήφισε εναντίον της κύρωσης της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ακόμη και το Κ.Κ.Ε. απείχε.

Είπα ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε ένα κύμα περιβαλλοντολογικών μεταναστών. Πιστεύουμε ότι το θέμα του περιβάλλοντος είναι η μεγαλύτερη βόμβα που θα εκραγεί τα επόμενα χρόνια. Η περιβαλλοντολογική αντίδρασή μας δεν είναι δευτερεύουσα. Δεν ήμασταν όμως μόνο εμείς. Ήταν και άλλοι οικολόγοι οι οποίοι δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και δεν γνωρίζω πάρα πολύ καλά το θέμα, τεχνικά, αλλά πρέπει να εξετάσουμε ποια θα ήταν τα θετικά και ποια τα αρνητικά από αυτή τη μελέτη που είχε γίνει.

Η μελέτη είχε γίνει αλλά η αντίδραση θεωρήθηκε ως μια πολιτική κίνηση να εκτροχιαστεί η συμφωνία με τη Ρωσία, η οποία μαζί με την Κίνα αναφέρθηκε επανειλημμένα ότι είχαν προσφέρει βοήθεια για να μην μπούμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εμείς είμαστε υπέρ μιας ανεξάρτητης διεθνούς πολιτικής, χωρίς αποκλεισμούς. Έχουμε ευρωπαϊκό προσανατολισμό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να έχουμε σχέσεις και με τη Ρωσία, Κίνα κ.λπ.. Για το Ιράν ειδικά εμείς είμαστε αντίθετοι στο εμπάργκο και στον φημολογούμενο και απειλούμενο αυθαίρετο βομβαρδισμό, είτε και επέμβαση στο Ιράν. Όπως ήμασταν και για το Ιράκ και για την Γιουγκοσλαβία.

Σε περίπτωση που υπάρχει συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ποιά θα είναι η πολιτική σας για τη Μέση Ανατολή;

Είμαστε υπέρ των φιλικών σχέσεων με όλα τα κράτη. Αν και δεν συμφωνούμε με το καθεστώς του Ιράν δεν μπορεί να γίνει εξωτερική επέμβαση όπως λέγαμε και για τη Λιβύη, αν και δεν συμφωνούσαμε με τον Καντάφι. Και με τη Συρία. Είμαστε εναντίον των εξωτερικών επεμβάσεων.

Σε γενικές γραμμές και ιδίως στον χώρο μας, υπάρχει η βεβαιότητα ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό τα μέσα ενημέρωσης «κομμουνιστοκρατούνται» ή «Συνασπισμοκρατούνται». Το να ακούμε ειδικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για αποκλεισμό και ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς των μέσων ενημέρωσης, από μόνο του είναι είδηση.

Έχετε δει τα μέσα ενημέρωσης να είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που απειλεί όλο αυτό το πολιτικό σύστημα της διαπλοκής που κυβέρνησε την Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το είπαμε ευθαρσώς και καθαρά ότι αυτό θα το αλλάξουμε, θα το διαλύσουμε. Το σύστημα της διαπλοκής είναι χρήμα για παραγωγή ενημέρωσης, ενημέρωση για παραγωγή πολιτικής και πολιτική για παραγωγή χρήματος. Εμείς θέλουμε υγιή και βιώσιμα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θέλουμε να καθαρίσουμε το τηλεοπτικό τοπίο, διότι όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι άδειες είναι προσωρινές και ανανεούμενες για 25 χρόνια. Τυχαίο είναι αυτό; Οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό, το οποίο έχει παραχωρηθεί και τώρα πηγαίνουμε στο νέο τοπίο το οποίο είναι ψηφιακό. Το ΔΝΤ στο πρώτο Μνημόνιο είχε προϋπολογίσει από την παραχώρηση των ψηφιακών αδειών, ότι το ελληνικό κράτος θα είχε έσοδα 500 εκατομμυρίων ευρώ. Οι συντάξεις κόπηκαν επειδή αναζητούσαμε 250 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς είπαμε ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε τις ψηφιακές συχνότητες ως δώρο σε αυτούς που είχαν τις αναλογικές. Αυτοί που θα πάρουν τις συχνότητες θα καλύπτουν οικονομικά, δημοσιογραφικά, ενημερωτικά κριτήρια. Θα τεθούν επίσης κανόνες και στην κρατική διαφήμιση ώστε να καλύπτονται συγκεκριμένα κριτήρια.

Κάτι σαν τον νόμο περί βασικού μετόχου που τον κυνήγησε η Ε.Ε.;

Κακώς που κυνηγήθηκε, αλλά δεν είναι αλήθεια. Ρωτήστε τον κ. Παυλόπουλο. Η επιτροπή ανταγωνισμού της Ε.Ε. είχε συμφωνήσει με τον νόμο περί βασικού μετόχου. Τα διαπλεκόμενα δημιούργησαν τέτοιο λόμπυ στην Ευρώπη και εδώ, ώστε να υποχωρήσει η κυβέρνηση. Εμείς θα δώσουμε κίνητρα και για συνεταιριστικές μορφές, όπως για παράδειγμα ένας αριθμός δημοσιογράφων να δημιουργούν μια εφημερίδα, ραδιοφωνικό σταθμό κ.λπ., χωρίς να εξαρτώνται από επιχειρηματίες. Αυτά ήδη ισχύουν στην Ευρώπη.

 

 

 

© FarosRadio.gr - All Rights Reserved.
Free Joomla! templates by Engine Templates