Εκλογές 2012

Βασίλης Κοψαχείλης – Υποψήφιος Επικρατείας - ΛΑΟΣ


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει σχέση σήμερα με την Ευρωπαϊκή που είχαμε φανταστεί»

Του Αντώνη Μποσνακούδη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο υποψήφιος Επικρατείας του ΛΑΟΣ κ. Βασίλης Κοψαχείλης μας δίνει μία διαφορετική τοποθέτηση για την οικονομική κατάσταση και την υποψηφιότητά του για πρώτη φορά και μάλιστα με το ΛΑΟΣ που αρχικά δεν μπήκε στη βουλή.


Η συνέντευξη

Είστε νέος υποψήφιος με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Γιατί επιλέξατε τον ΛΑΟΣ για να κατεβείτε υποψήφιος με δεδομένο και το προηγούμενο αποτέλεσμα που ο ΛΑΟΣ δεν μπήκε στη βουλή;
Μου έγινε εξαιρετικά τιμητική πρόταση από τον Πρόεδρο να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Ήταν πρόκληση η συμμετοχή μου τη στιγμή που ένα κόμμα όπως ο ΛΑΟΣ δεν κατάφερε να μπει στη βουλή στις προηγούμενες εκλογές. Στη συζήτηση που είχα με τον Πρόεδρο τού ανέφερα κάποια στοιχεία για πράγματα που έπρεπε να είχε προσέξει το κόμμα τόσο στην προεκλογική εκστρατεία όσο και στην πολιτική του. Ο Πρόεδρος με άκουσε με προσοχή, συντάχθηκε με τις απόψεις μου και θεώρησα μετά ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να μην ανταποκριθώ θετικά στο κάλεσμά του. Θεωρώ ότι ο ΛΑΟΣ είναι ένα πραγματικά αστικό κόμμα που μπορεί να ξαναενώσει την αστική δεξιά παράταξη που τόσο λείπει από την ελληνική κοινωνία.

Πώς περιγράφετε την κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά και πολιτικά, πώς φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση και ποιοι θεωρείτε ότι είναι υπεύθυνοι.
Η σημερινή κατάσταση είναι η χειρότερη δυνατή. Έχουμε επαφές τόσο με τον χώρο των επιχειρήσεων όσο και ευρύτερα με την ελληνική κοινωνία. Μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα στην ιστορική τους βάση. Αυτό που είπα ότι χειρότερα δεν θα μπορούσε να ήταν το βλέπω σε μία περίοδο 190 ετών. Περάσαμε πολλές περιπέτειες. Μιλώ με ανθρώπους που έζησαν την Κατοχή, οι οποίοι μου είπαν «ναι είχαμε προβλήματα επιβίωσης αλλά δεν είχε σταματήσει η ζωή». Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον η εμπορική ζωή έχει σταματήσει και φοβούμαι ότι οι καταστάσεις κατάθλιψης και αυτοκτονιών θα οδηγήσουν σε μαζική εξόντωση των Ελλήνων αν συνεχιστεί η κατάσταση.

Είναι σαν να μας λέτε ότι δεν είναι μόνο οικονομική η μορφή της κατάστασης, είναι περισσότερο ανθρωπιστική και κοινωνική.
Βεβαίως. Υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις και τα στελέχη που διαχειρίστηκαν πολιτικές και θέσεις τα τελευταία 35 χρόνια. Σωρευτικά δημιουργήθηκε μία σειρά καταστάσεων που σήμερα βιώνουμε τα αποτελέσματά τους. Δεν θα ήθελα να επικεντρωθώ σε συγκεκριμένα πολιτικά ονόματα και κόμματα. Όλοι όσοι πέρασαν τα τελευταία 35 χρόνια με τον έναν ή άλλο τρόπο έκαναν απίστευτη ζημιά στον ελληνικό λαό και στην Ελλάδα σαν σύνολο.
Ήταν η διαφθορά ή άλλο που τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους έχουν καταφέρει να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα. Ποια είναι τα κοινά στοιχεία, διαδρομή, χαρακτηριστικά;
Είναι η κοινή αντίληψη για το πώς διαχειρίζεται κάποιος το ελληνικό κράτος. Όλη η περίοδος της μεταπολίτευσης, είτε κυβέρνησε η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ, είχαν κοινή αντίληψη για το πώς θα λειτουργήσουν απέναντι στο κράτος, πώς το κράτος θα ανταποκριθεί απέναντι το πολιτικό σύστημα. Δημιούργησαν φατρίες και ιδιαίτερες σχέσεις αλληλεξάρτησης και μέσα και πάνω από όλα αυτά ήρθε ένας ολόκληρος ελληνικός λαός ο οποίος συμμετείχε σε αυτό το πάρτυ. Σε ένα βαθμό (και εδώ είναι ένα σημείο που με διαφοροποιεί με άλλους συμπολίτες μου) συμφωνώ με τα λόγια του Θόδωρου Πάγκαλου, που τον θεωρώ εξαιρετικά έξυπνο άνθρωπο αν και σε πολιτικό επίπεδο έχουμε τεράστιες διαφορές, ότι όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση. Για παράδειγμα οι γιαγιάδες που βγαίνουν σε εκπομπές τύπου-Λαζόπουλου και φωνάζουν στις λαϊκές εναντίον του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών, το απόγευμα τους βλέπεις σε πολιτικά γραφεία για να τακτοποιήσουν ένα παιδί ή εγγόνι. Τους δίνουν αξία και διαιωνίζουν ένα σάπιο σύστημα.

Ουσιαστικά φαίνεται σα να έχει «εκπαιδευτεί» ο ελληνικός λαός για τόσες δεκαετίες ώστε αφ’ ενός να ανέχεται τις παρεκτροπές των πολιτικών και αφ’ ετέρου να μην μπορεί να αποδεσμευθεί ψυχολογικά από την εξάρτηση που έχει από τους πολιτικούς σε θέματα διορισμών και εξυπηρετήσεων. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που δημιουργήθηκε από το σύστημα διπολισμού Αριστεράς-Δεξιάς;
Για το ζήτημα έχουν ασχοληθεί τα μεγαλύτερα μυαλά κοινωνιολόγων, οικονομολόγων, πολιτικών επιστημόνων για τα τελευταία 190 χρόνια. Πολλές οι μελέτες και οι απόψεις, συχνά εντελώς διαφορετικές. Μετά από την απελευθέρωση επιβλήθηκε στην Ελλάδα ένα εντελώς δυτικόστροφο πολιτικό σύστημα. Ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και παραδόσεις. Ο Έλληνας πατά με το ένα πόδι στην πιο προωθημένη δυτική σκέψη και με το άλλο στα βαθύτερα οθωμανικά πρότυπα. Μας επιβλήθηκε ένα εντελώς δυτικόστροφο καθεστώς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που για μια χώρα όπως η Δανία και οι πολίτες της να λειτουργεί άψογα, αλλά στην Ελλάδα δεν καλύπτει τις δικές μας πολιτικές ανάγκες και δεν είναι συμβατό με τη νοοτροπία του ελληνικού λαού. Το αποτέλεσμα είναι αυτό το στρεβλό σύστημα που μας επιβλήθηκε να εξελιχθεί σε αυτό που ζούμε σήμερα. Θα έλεγα ότι θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα και κάποια στιγμή να δημιουργήσουμε το δικό μας σωστά δομημένο κράτος και να έχουμε τους δικούς μας σωστά εκπαιδευμένους πολίτες όταν κάποια στιγμή υιοθετήσουμε ένα ελληνοκεντρικό πολιτικό σύστημα που θα μας εκφράζει πολύ περισσότερο από το σημερινό.

Τι χαρακτηριστικά θα έχει ένα τέτοιο σύστημα;
Σαφώς θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά περισσότερο άμεσης δημοκρατίας. Να θυμίσω ότι μετά από την οικονομική περιπέτεια που έζησε η Ισλανδία και λόγω του ότι το επιτρέπει και η τεχνολογία, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μία πιο άμεση μορφή δημοκρατίας. Οι Ισλανδοί πολίτες συμμετέχουν πλέον με προτάσεις στη διαμόρφωση του νέου Συντάγματος της Ισλανδίας και θα έχουν ρόλο και λόγω στη διαδικασία των πολιτικών αποφάσεων. Η τεχνολογία μας δίνει πλέον δυνατότητες.

Να συμπεράνουμε ότι ένα από αυτά που θα προωθήσει ο ΛΑΟΣ  αν έχει δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης θα είναι και η απλή αναλογική;
Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω αν ο ΛΑΟΣ θα επιδιώξει να συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα ή ο ίδιος να διαμορφώσει αυτόνομη κυβέρνηση στο μέλλον ή αν θα προωθήσει ένα σύστημα απλής αναλογικής. Άλλωστε αυτό έχει σχέση και με το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον. Έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση δεν γνωρίζω αν ένα τέτοιο σύστημα θα λειτουργούσε προς όφελος της Ελλάδας. Εγώ μιλώ ως πολιτικός επιστήμονας για το ποιες θα πρέπει να είναι οι τάσεις. Θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα δικό μας καθαρά ελληνοκεντρικό πολιτικό σύστημα που θα αντιπροσωπεύει και εξυπηρετεί τις δικές μας ιδιαίτερες ανάγκες ως λαού. Είμαστε ένας λαός με πάρα πολλά ταλέντα με πολλές δυνατότητες, μία χώρα πολύ πλούσια και θα πρέπει να βρούμε κάποια στιγμή τον δικό μας δρόμο στα παγκόσμια πολιτικά δρώμενα.

Θεωρείτε ότι η συμπεριφορά της Ε.Ε. ήταν σύμφωνη με τις αρχές της, με βάση τις οποίες η Ελλάδα έγινε μέλος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ή έχει υπάρξει κάποια μετάλλαξη σε κάτι πιο άσχημο που δεν το θέλουν ούτε οι Ευρωπαίοι πολίτες;
Σας απαντώ ευθέως ότι όχι η σημερινή Ε.Ε. δεν έχει καμμία σχέση με την Ευρώπη που φανταστήκαμε όλοι ως νέοι άνθρωποι και έχουμε δουλέψει γι΄ αυτήν και προσπαθήσαμε να πάρει σάρκα και οστά. Μετά το ’90 έχουν γίνει πολλές αλλαγές στην Ευρώπη. Δεν γνωρίζω κατά πόσο το πείραμα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατάφερε επιτυχώς να ενσωματώσει τους Ευρωπαίους αδελφούς μας που ήταν εκτός δημοκρατικών θεσμών, όπως επίσης δεν γνωρίζω κατά πόσο οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι κατά πόσο έχουν καταλάβει το εγχείρημα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έμεινε προσηλωμένη σε ένα πρόγραμμα αλλά η ζωή το έχει ξεπεράσει. Αυτή τη στιγμή αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές αντιλήψεις και δομές στην ίδια την Ε.Ε., δεν θα έχει ιδιαίτερο μέλλον. Θα γίνει σαν την Κοινωνία των Εθνών που αναγνωρίζαμε την ανάγκη να υπάρχει αλλά όταν ξεπεράστηκε από τα γεγονότα όλοι γνωρίζουμε ποια κατάληξη είχε η Κοινωνία των εθνών και πού μας πήγε: Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου αμέσως μετά τα λάθη της Κοινωνίας των Εθνών λειτούργησαν ως μαθήματα για να στήσουμε έναν περισσότερο ώριμο οργανισμό, τον ΟΗΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει σχέση σήμερα με την Ευρωπαϊκή που είχαμε φανταστεί. Ή θα αλλάξει και όταν το λέω αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι εννοώ μία πολιτική ή οικονομική Ένωση. Ή θα αλλάξει και θα προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις και στις νέες ανάγκες της ίδιας της ζωής και θα λάβει υπόψιν τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες ή θα απαξιωθεί ιστορικά μέχρι μια επόμενη γενιά (μετά ίσως και από περιπέτειες) αποφασίσει να μάθει από τα λάθη του εγχειρήματος των τελευταίων 20 χρόνων και να στήσει μία νεώτερη Ε.Ε. απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος.

Σε περίπτωση που ο ΛΑΟΣ πάει καλά στις εκλογές και έχει λόγο σε ένα μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα, εσείς ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι πρώτες ενέργειες που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν μέχρι τις επόμενες εκλογές μέσα στις πρώτες εβδομάδες, μήνες;
Η χώρα καταρρέει. Το βλέπω παντού. Για τις ανάγκες του εκλογικού αγώνα βγαίνω συνεχώς έξω, μιλώ με μαγαζάτορες, επιχειρηματίες, απλούς ανθρώπους στο δρόμο. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω σε αυτή την κατάρρευση ούτε τους ανθρώπους που ήταν λίγο εύποροι ούτε τους ανθρώπους του μεροκάματου. Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν τα δικά τους προβλήματα σε αυτό το πλαίσιο. Ποτέ άλλοτε ιστορικά δεν βρέθηκε η χώρα σε αυτό το σημείο. Πάντα υπήρχε μία ελπίδα. Ακόμη και στην Κατοχή ναι μεν οι άνθρωποι δεν είχαν να φάνε αλλά ο υπόλοιπος κόσμος μιλούσε για τον ηρωισμό των Ελλήνων στα βουνά της Αλβανίας. Μιλούσε για τον ηρωισμό των Ελλήνων και των Ελλήνων στρατιωτών στη Μέση Ανατολή. Βρεθήκαμε νικητές μετά από την απελευθέρωσή μας από τους Γερμανούς. Αυτή τη στιγμή είναι τέτοια η ηθική απαξίωση που γίνεται στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο για τους Έλληνες, που ακόμη και τζάμπα να δίναμε τα προϊόντα μας για εξαγωγή, κανείς δεν μπορεί να τα πάρει. Είναι απίστευτη η ηθική απαξίωση που ζούμε οι Έλληνες σε ότι αφορά το όνομά μας στο εξωτερικό. Θεωρώ πρώτη και κύρια ενέργεια είναι η σταθεροποίηση της χώρας μας. Όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι αυτός είναι ο πάτος στο βαρέλι και από εδώ και πέρα θα αρχίσουμε να χτίζουμε σοβαρά ένα καλύτερο αύριο. Και σε κάθε περίπτωση να γίνουν εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να δείξουμε ότι έχουμε πάρει τα μαθήματά μας, έχουμε καταλάβει τα λάθη μας σε ότι αφορά τους εαυτούς μας, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και πορευόμαστε σε περισσότερο σταθερές βάσεις ώστε να αρχίσουμε να ανακτούμε την ηθική μας υπόσταση στο εξωτερικό. Έχουμε πέσει σε ανυποληψία.
Τα περισσότερα προβλήματα που έχουν διαμορφώσει αυτή την κατάσταση από άποψη ανοχής (λαθρομετανάστευση, γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, διαφθορά κλπ) σε ποια προτεραιότητα ενεργειών θα τα θέσετε;
Εγώ σε αυτά τα ζητήματα είμαι λίγο αιρετικός. Σχετικά με τις αποζημιώσεις, υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μας δώσουν κάποια υπόσταση για να διεκδικήσουμε σε διεθνή δικαστήρια. Δεν γνωρίζω αν πολιτικά θα ήταν φρόνιμο αυτή τη στιγμή να διεκδικήσουμε να βάλουμε στο τραπέζι ένα τέτοιο ζήτημα. Σε ότι αφορά τη Γερμανία υπάρχει μία ιστορία 50 χρόνων μετά την απελευθέρωση μέχρι σήμερα όπου σε έναν βαθμό έχουμε πάρει από τους Γερμανούς κάποια  στήριξη, έχουμε δώσει με τη σειρά μας κάποια πράγματα. Θεωρώ ότι στη γενικότερη προσπάθεια για λήθη των άσχημων θεμάτων του παρελθόντος, ίσως να έπρεπε και εμείς να έχουμε μία ακόμη συνεισφορά , λέγοντας ότι αυτό το θέμα έχει τελειώσει, να μην βάλουμε θέμα γερμανικών αποζημιώσεων. Άλλωστε δεν βλέπω και παραγωγικά να λύνει κάποιο πρόβλημα. Στην διακαναλιακή συνέντευξη που είχε ο Πρόεδρός μας αναφέρθηκε σε ένα άλλο ζήτημα. Ακόμη και αν μηδένιζαν όλα τα χρέη του κράτους, εμείς οι ίδιοι σαν κράτος επειδή δεν έχουμε αποφασίσει τι κράτος θέλουμε και να πατάξουμε τη διαφθορά και τη σπατάλη, του χρόνου θα είχαμε δημιουργήσει πάλι χρέη. Άρα το να πάρουμε 20, 30, 80 δισεκατομμύρια από τις γερμανικές αποζημιώσεις δε νομίζω ότι θα λύσει ιδιαίτερα κάποιο πρόβλημα. Το άλλο θέμα, η διαφθορά, υπάρχει σε όλες τις χώρες. Στη χώρα μας παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό με τους λαθρομετανάστες και όλα αυτά. Ο λαός μας λέει ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Όταν οι πολιτικοί ταγοί, οι υψηλόβαθμοι πολιτικοί-κρατικοί υπάλληλοι αποφασίσουν να εγκαταλείψουν πολιτικές του παρελθόντος, οι οποίες είχαν πρακτικές διαφθοράς, τότε αναγκαστικά και το σύστημα από κάτω θα σταματήσει να λειτουργεί έτσι.

Πώς θα αναγκαστούν; Οι πολίτες θα τους αναγκάσουν;
Πρώτα πρέπει να διαλέξουμε ηγέτες που θα είναι καθαροί και δεν θα παίζουν παιχνίδια. Η ακεραιότητα δεν εξαρτάται από το προσφερόμενο ποσό. Το παιχνίδι της διαφθοράς σε άλλα κράτη δεν παίζεται στο επίπεδο της καθημερινότητα αλλά σε υψηλότερα επίπεδα όπως αμυντικές προμήθειες ή παίζεται με έναν διαφορετικό τρόπο. Ακόμη και μικρά κράτη έχουν εξωστρέφεια και με μοχλό τις επιχειρήσεις τους χρησιμοποιούν τους πολιτικούς ή τις γνωριμίες τους για να κερδίζουν συμβόλαια. Εγώ το βλέπω θεμιτό. Γιατί να μην είχαμε μία αμυντική εταιρία που καταθέτει προσφορά για έναν διαγωνισμό στην Ινδία και λειτουργούσε ο υπουργός Εξωτερικών ως άξονας για να αγοράσει η χώρα το ελληνικό σύστημα; Έναν κακό μας εαυτό θα μπορούσαμε να τον βάλουμε να λειτουργήσει για τα ελληνικά συμφέροντα. Βλέποντάς το και από την πλευρά του πολίτη, δεν είναι δυνατόν όταν έχεις άμεση και έμμεση φορολογία που αγγίζει το 70% και να περιμένει ο άλλος ότι δεν θα κλέψεις την Εφορία. Όταν αποδίδουμε 10% των εισοδημάτων μας στο κράτος και οι υπάλληλοι που ασχολούνται με συλλογή φόρων θα τοποθετούνταν αξιοκρατικά με καλές αποδοχές, δεν θα ήταν εύκολο να υπάρχει φοροδιαφυγή. Ας αλλάξει το κράτος για να εξορθολογιστεί να δει αν το εμπιστευθούν οι πολίτες. Με την σημερινή πολιτική είδαμε πού καταλήξαμε. Ας αποφασίσει το κράτος να μην θεωρεί κλέφτη τον κάθε επιχειρηματία και φορολογούμενο. 

© FarosRadio.gr - All Rights Reserved.
Free Joomla! templates by Engine Templates