Απλή Αναλογική

Οι πρώτες και ζωτικότερες εξετάσεις των κομμάτων
Του Αντώνη Μποσνακούδη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Η θέσπιση της απλής αναλογικής ως το σταθερό και θεμελιώδες εκλογικό σύστημα σε μία πολιτικά υγιή Ελλάδα, είναι η πρώτη και ζωτικότερη  δοκιμασία, οι πρώτες εξετάσεις, που θα δώσουν όλα τα κόμματα.

Η πόλωση εξέτρεψε την προσοχή των πολιτών στο εκλογικό αποτέλεσμα. Η αξιοπιστία και σοβαρότητα των κομμάτων θα κριθεί στο μέλλον από το αν θα προωθήσουν νόμο για την μόνιμη εφαρμογή της απλής αναλογικής ως θεμέλιο υγιούς διακυβέρνησης της Ελλάδας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κάθαρση της πολιτικής ζωής με το σημερινό εκλογικό σύστημα που αλλοιώνει τη λαϊκή βούληση.

Οι εκλογές του Μαΐου 2012 (και οι πρόσφατες του Ιουνίου) που κατέστρεψαν τις μονοκομματικές κυβερνήσεις της έπαρσης και αλαζονείας, οι οποίες δημιούργησαν τη διαφθορά (μαζί με τα συνεταιράκια τους στο εξωτερικό), άνοιξαν την πύλη για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής. Με πραγματικά αντιπροσωπευτική Βουλή, ακόμη και με ανεξάρτητους βουλευτές που δεν θα έχουν την κομματική πειθαρχία πάνω από το κεφάλι τους ως δαμόκλειο σπάθη, αλλά και με την κομματική πειθαρχία ουσιαστικά εξαφανισμένη. Το κάθε κόμμα δεν θα είναι πια ιδιοκτησία του εκάστοτε Προέδρου, ο οποίος δεν θα μπορεί να απειλεί τους εκλεγμένους βουλευτές με διαγραφή, διότι απλώς θα κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι, κάτω από τις ίδιες συνθήκες με όλους τους άλλους. Τα κόμματα θα λειτουργούν όπως προβλέπει το Σύνταγμα, δηλαδή για να βοηθούν τη δημοκρατία.

Το απολαυστικό («σαδιστικό» το περιέγραψαν άλλοι) είναι ότι τα πρώην «μεγάλα» κόμματα, που τώρα έχουν καταβαραθρωθεί, θα υποστήριζαν την απλή αναλογική, διότι όχι μόνο δεν έχουν ελπίδα να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά αντίθετα είναι πια μικρού ή στην καλύτερη περίπτωση μετρίου μεγέθους κόμματα. Εναπόκειται λοιπόν σε κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, (δηλαδή τα «νέας δυναμικής» κόμματα)  να θέσουν το θέμα ως άμεση προτεραιότητα ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Τα κυριότερα στοιχεία που φωτίζουν την επόμενη μέρα από την απλή αναλογική, είναι:
•    η δυνατότητα για ανεξάρτητους υποψηφίους με ενισχυμένη δυνατότητα ψήφου,
•    το καθάρισμα των κομμάτων από την επιρροή-εκβιασμό του Τουρκικού Προξενείου,
•    η θεσμοθέτηση του αντικτύπου του λευκού/αποχής,
•    η μείωση του αριθμού βουλευτών χωρίς μείωση εδρών.

Φυσικά, υπάρχει και η διάλυση της κομματικής πειθαρχίας που ήδη αναφέραμε.


Ανεξάρτητοι υποψήφιοι


Η δυνατότητα ανεξάρτητων μη κομματικών υποψηφίων να εκλεγούν βουλευτές είναι το κορυφαίο στοιχείο. Η κομματοκρατία είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά του δηλητηρίου που διοχέτευσε το σύστημα της παγκοσμιοποίησης στην ελληνική κοινωνία. Για να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις και να ρίξει τους Έλληνες σε εξάρτηση και εικονική ευδαιμονία. Ένας κομματικός υποψήφιος θα είναι εξασθενημένος σε σχέση με έναν ανεξάρτητο. Όλες οι ψήφοι του ανεξάρτητου «μεταφράζονται» σε έδρες-ψήφους, όχι όμως και του κομματικού. Οι επιπλέον ψήφοι που πήρε ο κομματικός δεν του δίνουν επιπλέον ψήφους στη Βουλή, αλλά οδηγούν άλλον υποψήφιο του κόμματός του στη βουλή έστω και αν αυτός πήρε κάτω από το μέτρο. Το κόμμα λειτουργεί ως μηχανισμός νόθευσης της λαϊκής εντολής σε σχέση με το πρόσωπο του υποψηφίου που επιλέγει ο τοπικός λαός.

Η επιλογή του ανεξαρτήτου όμως δεν θα πρέπει επιφέρει απώλεια ψηφοδοτικής ισχύος στους εκλογείς του. Ας πούμε ότι σε μία εκλογική περιφέρεια το εκλογικό μέτρο για εκλογή βουλευτή είναι 20.000 ψήφοι. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε 45.000 ψήφους για παράδειγμα, είναι παράνομο να έχει μία μόνο ψήφο και να εκπροσωπεί μόνο 20.000 πολίτες. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχει δύο ψήφους. Δεν μπορούν οι ψήφοι-εκπροσώπησή του να δοθούν σε άλλον υποψήφιο διότι η επιλογή του από τους πολίτες ως ανεξάρτητου-μη κομματικού, από μόνη της είναι απόρριψη των άλλων υποψηφίων. Σπάει δηλαδή το ταμπού «Βουλευτής και Έδρα». Τώρα θα έχουμε «Βουλευτής και Έδρες». Ένα πρόσωπο, πολλές ψήφους.

Ίσως όλοι οι βουλευτές να πρέπει να κατεβαίνουν, τελικά, ανεξάρτητοι και τα κόμματα θα σχηματίζονται προσωρινά μέσα στη Βουλή από ανεξάρτητους που βρίσκουν κοινά σημεία και διατηρούν την αυτονομία τους.

Οι ανεξάρτητοι που θα έχουν πάνω από μία ψήφο θα συμβάλλουν και στη μείωση του αριθμού βουλευτών χωρίς μείωση των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες. Μία αδικία όμως θα είναι ότι μία περιφέρεια με μικρό εκλογικό μέτρο θα μπορεί να δίνει περισσότερες ψήφους (με μικρότερο συνολικό αριθμό ψήφων) σε σχέση με μία αραιοκατοικημένη. Αυτό όμως μπορεί να λυθεί αν οι εκλογικές περιφέρειες αναδιοργανωθούν με βάση των πληθυσμό της καθεμιάς και να έχουν παραπλήσιο αριθμό εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.


Απο-τουρκοποίηση των κομμάτων


Οι βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης μέχρι σήμερα υποχρεώνονται να υποκύπτουν λίγο-πολύ σε απαιτήσεις του τουρκικού προξενείου διότι έχουν ανάγκη τις ψήφους των μουσουλμάνων και τα κόμματά τους να δίνουν εξετάσεις στο βαθύ κράτος της Τουρκίας. Με την απλή αναλογική οι εξαρτώμενοι από το προξενείο βουλευτές θα μπορούν να κατεβαίνουν ανεξάρτητοι. Τα κόμματα δεν θα χρειάζεται να τους εντάσσουν στις λίστες τους και να κάνουν υποχωρήσεις. Σήμερα έβγαιναν βουλευτές δεσμευμένοι στο προξενείο της Τουρκίας μαζί με δεσμεύσεις κομμάτων. Θα μπορούν να βγαίνουν, αλλά χωρίς δεσμεύσεις κομμάτων. Μεταξύ άλλων, η εκλογή εξαρτημένων μουσουλμάνων βουλευτών θα αποκαλύψει δημόσια «ποιά μωρά είναι στην πίστα» (του τουρκικού Προξενείου). Μία τέτοια δημόσια αποκάλυψη πάντοτε ξεκινά αντίστροφη μέτρηση για την τελική απόρριψη και εξουδετέρωσή τους από την κάθε τοπική κοινωνία. Άλλωστε, ήδη εκλέγονται κάποιοι με δηλητηριασμό των κομμάτων. Τα κόμματα δεν θα δηλητηριάζονται με την απλή αναλογική.


Ισχυρό λευκό-αποχή


Σήμερα η αποχή και το λευκό λειτουργεί υπέρ του συστήματος σε μεγάλο βαθμό γιατί δεν υπάρχει θεσμοθετημένος αντίκτυπος. Με αλλαγή σε απλή αναλογική θα μπορούσε να προστεθεί η ακύρωση των εκλογών αν η αποχή και το λευκό ξεπεράσουν το 50%. Θα είναι αδύνατη η «Κατοχή» της Ελλάδας αν πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους απορρίψουν τις επιλογές που τους δίνονται. Και μάλιστα με δυνατότητα για ανεξάρτητους υποψήφιους. Προφανώς και με έλεγχο σε ποιούς δίνεται δικαίωμα ψήφου.

Είναι φανερό τώρα ότι η απλή αναλογική θα αποτελέσει το κορυφαίο δοκιμαστήριο των κομμάτων.

 

© FarosRadio.gr - All Rights Reserved.
Free Joomla! templates by Engine Templates