Αγωγός Μπουργκάς

ΣΤΕΝΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ


Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων


Η πρόσφατη απόφαση της Βουλγαρικής κυβερνήσεως να αποσύρει το ενδιαφέρον της από τον αγωγό Μπουργκάς (Πύργου)- Αλεξανδρουπόλεως μάς προβλημάτισε σοβαρά. Το θέμα θα έλθει στο Κοινοβούλιο της Σόφιας και δεν γνωρίζουμε την τελική έκβαση δεδομένου μάλιστα ότι η κυβέρνηση του Κεντροδεξιού Μπ. Μπορίσοφ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αμφισβητούνται σοβαρά και πιθανολογείται παραίτηση. Η βουλγαρική κυβέρνηση θεωρείται φιλοαμερικανική, αλλά ο λαός δεν ακολουθεί. Σε σχετικές δημοσκοπήσεις πρώτη σε προτίμηση των Βουλγάρων έρχεται η Ρωσία και δεύτερη η Γερμανία!

Άλλωστε τα περισσότερα προβλήματά μας ξεκινούν από δικούς μας λανθασμένους χειρισμούς. Θυμίζω ότι ο Κώστας Καραμανλής εργάσθηκε γι’ αυτόν τον αγωγό και ο Γ. Παπανδρέου πριν καν εκλεγεί Πρωθυπουργός τον αμφισβήτησε και τον υπονόμευσε.

Για όλα αυτά και για πολλούς άλλους λόγους η Βουλγαρία, όπως και η γειτονική της Ρουμανία, πρέπει να έχουν στενότερη και καλύτερη συνεργασία με τη χώρα μας. Προτείνω να γίνονται τακτικά τριμερείς συναντήσεις υπουργών αντιστοίχων τομέων (π.χ οι τρεις Υπουργοί Δημοσίας Τάξεως για δικά τους θέματα κ.λπ) και να υπάρχει μόνιμο παρατηρητήριο -έστω και άτυπο- για τη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδος με τους δύο Βαλκάνιους- Ευρωπαίους εταίρους.

Τα κοινά συμφέροντα, το κοινό υπόβαθρο και οι κοινοί προβληματισμοί συνδέουν σε αρκετούς τομείς τις δύο χώρες. Είμαστε και οι τρεις μέλη της Ευρ. Ενώσεως και αποτελούμε την βαλκανική της προέκταση. Είμαστε επίσης μέλη του ΝΑΤΟ και της Παρευξείνειας συνεργασίας. Είμαστε κοντά ή επάνω στο πέρασμα αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η διέλευσή τους θα ωφελήσει τους λαούς μας και τις τρεις εθνικές οικονομίες. Ἐχουμε πληθυσμό με Ορθόδοξες Χριστιανικές καταβολές κατά πολύ μεγάλη πλειοψηφία και επηρεαζόμαστε από την κληρονομιά του Βυζαντίου. Οι Βούλγαροι γράφουν με το ελληνογενές κυριλλικό αλφάβητο, το οποίο χρησιμοποιούσαν και οι Ρουμάνοι μέχρι το 1860. Υπάρχουν ελληνικές κοινότητες και στις δύο χώρες, τις οποίες οφείλουμε να πλησιάσουμε περισσότερο. Έχουμε και οι τρεις κοινή ευαισθησία και αντίθεση στα νεο-οθωμανικά σχέδια της Τουρκίας, διότι υπήρξαμε και οι τρεις λαοί υπόδουλοι στους Οθωμανούς. . Ιδίως δε η Βουλγαρία, στην οποία κατοικεί μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα βλέπει καθημερινά τον τουρκικό δάκτυλο έντονα αναμεμιγμένο στα πολιτικά της πράγματα.

Είμαστε αντίθετοι και ανησυχούμε ιδιαιτέρως από αποσχιστικά κινήματα υπαρκτών ή ανυπάρκτων μειονοτήτων. Η Ελλάς όπως και η Ρουμανία δεν έχουμε αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κόσσοβο. Η μεν χώρα μας για λόγους αρχής, η δε Ρουμανία διότι ανησυχεί από τις αυτονομιστικές τάσεις της ισχυρής ουγγρικής μειονότητος. Απορρίπτουμε και οι τρεις τους ανιστόρητους μεγαλοϊδεατισμούς διαφόρων γειτόνων και επιθυμούμε να παραμείνουν σταθερά τα σύνορα στην περιοχή. Και φυσικά έχουμε και οι τρεις χώρες οικονομικά προβλήματα και αγωνιούμε για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών μας. Στον οικονομικό τομέα ας μην ξεχνούμε τη σημαντική παρουσία ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία καθώς και την υπαρξη πολλών Ελλήνων φοιτητών σε Πανεπιστήμια των δύο βορείων γειτόνων μας.

Το ιστορικό παρελθόν δεν έχει μόνον καλές σελίδες μεταξύ των λαών μας, αλλά έχουμε αρχίσει μία νέα σελίδα φιλίας και συνεργασίας εδώ και πολλά χρόνια. Με τους Βουλγάρους οι σχέσεις υπήρξαν ποιο δύσκολες από τον Μακεδονικό Αγώνα μέχρι και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα βλέπουμε μία πολύ καλύτερη  συμπεριφορά χωρίς προκλήσεις. Η Ρουμανία τον 19ο και 20ό  αιώνα ζητούσε να αναγνωρισθούν ως Ρουμανική μειονότητα οι Βλαχόφωνοι Έλληνες, αλλά σήμερα προς το παρόν δεν  θέτει τέτοιο ζήτημα. Κινείται προς τους Βλάχους της Αλβανίας και των Σκοπίων, αλλά απέναντι στην Ελλάδα  προσέχει να μην επαναλάβει σφάλματα του παρελθόντος.

Ας πάρουμε την πρωτοβουλία για   στενότερη συνεργασία που θα ωφελήσει όλους.

Κ.Χ. 17.2.2013

© FarosRadio.gr - All Rights Reserved.
Free Joomla! templates by Engine Templates