ΚΥΠΡΟΣ

ΤΑ ΕΝ ΝΙΚΩ ΕΝ ΔΗΜΩ


Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

Δεν παριστάνω τον προφήτη, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος του δεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού, θα είναι απόψε  ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο αντίπαλός του Σταύρος Μαλάς, υποστηριζόμενος από το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ, πληρώνει όχι δικά του λάθη, αλλά την κάκιστη εντύπωση που άφησε στους Ελληνοκυπρίους η αριστερή διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια.

Με τον Αναστασιάδη θα είχα διαφωνήσει ριζικά αν είχαμε βρεθεί στο ίδιο  τραπέζι πριν από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Θεωρώ ότι ήταν ευτύχημα η απόρριψη του σχεδίου, που παρείχε πολύ περισσότερα δικαιώματα στην τουρκοκυπριακή μειοψηφία απ’ ό,τι στην ελληνοκυπριακή πλειοψηφία. Θα οδηγούσε σε πλήρη τουρκοκρατία στον βορρά και σε μερική τουρκοκρατία στον νότο της Μεγαλονήσου. Και θα έδινε δικαίωμα ΑΟΖ στις δύο βρετανικές βάσεις τεμαχίζοντας την ΑΟΖ της Κύπρου.

Τώρα, όμως, ζούμε μία διαφορετική εποχή. Ο Ν. Αναστασιάδης έχει την εμπειρία και την ευφυία να μην επανέλθει σε σχέδια και θέσεις που καταψηφίσθηκαν πανηγυρικώς. Έχει μπροστά του την οικονομική κρίση και πιστεύω ότι είναι ο καταλληλότερος από τους άλλους συνυποψηφίους του για να συνομιλήσει με τους ευρωπαίους εταίρους και την τρόικα. Ήδη καλεί σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και δεν θα διορίσει υπουργούς μόνον από το κόμμα του. Θυμίζω ότι το πολίτευμα της Κύπρου είναι Προεδρική και όχι Προεδρευομένη Δημοκρατία. Οι προεδρικές εκλογές φέρνουν και αλλαγή κυβερνήσεως. Οι βουλευτικές εκλογές απλώς αλλάζουν τις πλειοψηφίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μπορούν να δυσκολέψουν τη ψήφιση νομοσχεδίων. Αλλά δεν ρίχνουν κυβερνήσεις.

Έχω γνωρίσει τον νέο Πρόεδρο και χαίρομαι που έδωσε μέχρι τώρα αγώνα για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητος των Κυπρίων. Διαμαρτυρήθηκε έντονα και αυτός και το κόμμα του για την προσπάθεια αφελληνισμού της παιδείας που επιχείρησαν ο Χριστόφιας και η Αριστερά. Φθάσαμε στο σημείο να υποβαθμίζεται ο απελευθερωτικός αγώνας του 1955-59, επειδή είχε κόμπλεξ το ΑΚΕΛ για την πλήρη απουσία του. Απευθύνω δημόσια έκκληση στον Νίκο Αναστασιάδη να επιλέξει για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού άνθρωπο με αποδεδειγμένο σεβασμό στην ελληνική και ορθόδοξη ταυτότητα των Κυπρίων και με ειλικρινή αγάπη για τη νεότητα και τα γράμματα.

Το μέλλον της Κύπρου είναι η ελληνική νεολαία της.


Κ.Χ. 20.2.2013

© FarosRadio.gr - All Rights Reserved.
Free Joomla! templates by Engine Templates