Πρωτόκολλο Συνεργασίας

Το Ρωσικό εκπαιδευτικό ιστιοφόρο Ειρήνη (MIR) στην ΑλεξανδρουποληΤο πρώτο γεγονός εφαρμογής του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως, του Πολιτιστικού κέντρου της Ρωσικής Πρεσβείας και του Πολιτιστικού Σωματείου «Ρώσικο Σπίτι» αποτελεί η επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη του ρωσικού εκπαιδευτικού ιστιοφόρου πλοίου Mir δηλαδή «Ειρήνη» από 11 μέχρι 14 Απριλίου 2014.

Η κα Ιουλία Γαβρίλοβα, Πρόεδρος του Ρώσικου Σπιτιού που έχει αναλάβει τη συνολική εφαρμογή, επίβλεψη και συντονισμό των δραστηριοτήτων που εντάσσονται στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας, τόνισε ιδιαίτερα ότι το ρωσικό σκάφος θα μεταφέρει την εικόνα του Αγίου Βλαδιμήρου. Ο Άγιος Βλαδίμηρος Ισαπόστολος και βασιλιάς των Ρώσων ήταν αυτός που έφερε τη Ρωσία στην Ορθοδοξία και βαφτίστηκε στην Κριμαία από τον Πατριάρχη. Είναι προστάτης του Προέδρου Πούτιν.

Το σκάφος κατασκευάστηκε το 1987. Έχει μήκος 110 μέτρα, πλάτος 14 μέτρα, ύψος καταρτιών 52 μέτρα, έχει 26 πανιά με συνολικό εμβαδό 2771 τετραγωνικών μέτρων και δύο κινητήρες ντήζελ 570 ίππων ο καθένας. Η μέγιστη ταχύτητα που έχει επιτύχει είναι 40 χλμ/ώρα, είναι το γρηγορότερο ιστιοφορο του κοσμου. Το μόνιμο πλήρωμα είναι 37 άτομα και 140 δόκιμοι.

Η εικόνα του Αγίου Βλαδίμηρου που μεταφέρει το πλοίο είναι από τον ναό του Αγίου Παντελεήμονα της Αγίας Πετρούπολης και είναι πιστό αντίγραφο θαυματουργής εικόνας. Αρχικά μεταφέρθηκε στο Σότσυ και στη συνέχεια στο Άγιο Όρος από όπου θα έρθει στην  Αλεξανδρούπολη , από 11 μέχρι 14 Απριλίου 2014. Η είσοδος για το κοινό επιτρέπεται από τις 10.00-18.00. Μετά θα επιστρέψει στην Αγία Πετρούπολη. Η κα Γαβρίλοβα υπογράμμισε ότι η επίσκεψη γίνεται πριν από την τουριστική σεζόν και προβάλλει την Αλεξανδρούπολη στο μεγαλύτερο δυνατό κοινό της Ρωσίας.

Ο Άγιος Βλαδίμηρος ήταν γιος του ηγεμόνα του Κιέβου Σβιατοσλάβ. Γεννήθηκε το 958 μ.Χ. Η μητέρα του Μαλούσα ήταν υπηρέτρια της μητέρας του συζύγου της, δηλαδή της Αγίας βασίλισσας Όλγας, που ήταν η πρώτη που έγινε χριστιανή στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές. όταν ο Βλαδίμηρος ανέβηκε στον θρόνο του Κιέβου ήταν ειδωλολάτρης. Με τις θερμές προσευχές της αγίας γιαγιάς του και τη θεία φώτιση πίστεψε στον Χριστό και βαπτίστηκε στο Κίεβο το έτος 987 μ.Χ.. Παντρεύτηκε την Άννα, αδελφή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασιλείου Β' του Βουλγαροκτόνου και γκρέμισε τα είδωλα. Βάπτισε τους περισσότερους Ρώσους χριστιανούς και έκτισε δύο ωραίες εκκλησίες στο Κίεβο. Η ζωή του άλλαξε ριζικά και έγινε αληθινός Χριστιανός και βοήθησε πάρα πολύ για την εξάπλωση του Χριστιανισμού. Απεβίωσε ειρηνικά στις 15 Ιουλίου του έτους 1015 μ.Χ.

Καθοριστικό ρόλο στην μεταστροφή του στην Ορθοδοξία αποτέλεσε ο επικείμενος γάμος του με την Άννα, αλλά ο Βλαδίμηρος ήταν ήδη σε πορεία αναζήτησης στέλνοντας απεσταλμένους στον κόσμο για να δουν τις άλλες θρησκείες εκτός από τον παγανισμό του. Συναντήθηκαν με μουσουλμάνους, αλλά αισθάνθηκαν ότι δεν υπήρχε χαρά ανάμεσά τους, και ότι η πίστη τους ότι ήταν πολύ μηχανική. Συναντήθηκαν επίσης με τους Εβραίους και με τους Παπικούς, αλλά εξακολουθούσαν να μην είναι εντυπωσιασμένοι. Όταν οι απεσταλμένοι έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη και παρευρέθηκαν στην Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία, είπαν: “Δεν ξέραμε αν βρισκόμασταν στον ουρανό ή στη γη”. Η περίπτωση των Ρώσων και του Αγίου Βλαδιμήρου είναι χαρακτηριστική διότι επέλεξαν συνειδητά την Ορθοδοξία σε αντίθεση με τον δυτικό κόσμο όπου ο προτεσταντισμός και ρωμαιοκαθολικισμός επιβλήθηκαν από τοπικούς κοσμικούς ηγεμόνες οι οποίοι συχνά δεν είχαν σχέση με αυτό που επέβαλαν αλλά το θεωρούν όπως μέχρι σήμερα: πνευματικό εργαλείο κοσμικής εξουσίας.

Ο Άγιος Βλαδίμηρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Βασίλειο Β’ Βουλγαροκτόνο. Βοήθησε τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα να νικήσει τους ολιγάρχες της εποχής, οι οποίοι ήθελαν να καταλάβουν την εξουσία της Αυτοκρατορίας. Ο Βλαδίμηρος προσφέρθηκε να ενισχύσει με 6.000 στρατιώτες τον Βασίλειο για να αντιμετωπίσει τον Βάρδα Φωκά, ζητώντας ως αντάλλαγμα να παντρευτεί την αδελφή του Βασίλειου, Άννα. Στην αρχή, ο Βασίλειος δίστασε όπως και η ίδια η Άννα η οποία δεν ήθελε να παντρευτεί έναν βάρβαρο ηγέτη.

Ο Βλαδίμηρος όμως είχε ήδη κάνει την έρευνα για θρησκείες. Ο γάμος ήταν το επιστέγασμα και το όχημα για να εισαχθεί στην Ορθοδοξία. Όταν ο Βλαδίμηρος υποσχέθηκε να βαπτιστεί ο ίδιος χριστιανός και να οδηγήσει το λαό του στο χριστιανισμό, ο Βασίλειος συμφώνησε. Ο Βλαδίμηρος και η Άννα παντρεύτηκαν στην Κριμαία το 989. Η επιστράτευση των Ρως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον τερματισμό της εξέγερσης και αποτέλεσαν τη βάση του Τάγματος των Βαράγγων. Έτσι κερδήθηκε η κρίσιμη μάχη της Αβύδου ενάντια στις δυνάμεις της οικογένειας Φωκά τον Απρίλιο του 989, ενώ στη συνέχεια συνθηκολόγησε ο Βάρδας Σκληρός.  Απο  δω  και  πέρα  οι  6000  Ρως  ήταν  οι  πιστοί  στρατιώτες και  σωματοφύλακες  του  Βουλγαροκτόνου  και  με  αυτούς  κατατρόπωσε  τους   Βούλγαρους  και  τους  Άραβες.

Έτσι έγινε ο εκχριστιανισμός των Ρώσων, που είναι σκανδιναβικής προέλευσης, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Κίεβο τον 9ο αιώνα, και συγχωνεύτηκαν με τούς κατοίκους της περιοχής πού ήταν Σλαβικής καταγωγής. Οι Ρώς άφησαν το σκοτάδι της ειδωλολατρείας και εκπολιτίστηκαν. Το Βυζάντιο εξασφάλισε έναν σύμμαχο σε πνευματικό και στρατιωτικό επίπεδο και χώρο πνευματικής ακτινοβολίας. Φαίνεται ακόμη ότι η κοιτίδα του ρωσικού λαού είναι η περιοχή γύρω από το Κίεβο και συνεπώς δικαιολογείται η σημασία που δίνει η Ρωσία στην σημερινή Ουκρανία και η στάση της ρωσικής κοινωνίας που αγκάλιασε τους Ρώσους της Κριμαίας στην προσπάθειά τους να ενωθούν με τη Ρωσία.

Η επόμενη εκδήλωση στα πλαίσια του πρωτοκόλλου συνεργασίας, όπως τόνισε η κα Γαβρίλοβα,  είναι το ελληνορωσικό δημοσιογραφικό φόρουμ στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου επ’ ευκαιρία και της διεθνούς ημέρας ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου.

© FarosRadio.gr - All Rights Reserved.
Free Joomla! templates by Engine Templates