Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 16:55

Κώστας Μαυρίδης

Συνέδριο στο Ευρωκοινοβούλιο για Ροζάβα (Συρίας) μετά την τουρκική εισβολή

Διεθνές συνέδριο για την κατάσταση στην Ροζάβα της Συρίας μετά την τουρκική εισβολή πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανάμεσα στους κύριους ομιλητές ήταν ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Bernard Kouchner και ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D).

Θέμα της ομιλίας του κ. Μαυρίδη ήταν: «Τουρκικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: από την Κύπρο στη Ροζάβα (Συρία)». Ο κ. Μαυρίδης επικεντρώθηκε στο μέλλον της Ροζάβα, αναλύοντας το βάσει του προσχεδιασμένου τουρκικού επεκτατισμού, εξηγώντας τις πολιτικές, που ακολουθεί συστηματικά και μακροπρόθεσμα, βήμα - βήμα η Τουρκία, στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού και τονίζοντας ότι, στις πολιτικές της περιλαμβάνονται παντός είδους εγκλήματα. Τα εγκλήματα αυτά συνίστανται από εν ψυχρώ εκτελέσεις, εξαφανίσεις και δολοφονικές βομβιστικές επιθέσεις  –που σχεδιάζονται από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες με θύματα πολλές φορές από τον ίδιο τον τουρκικό πληθυσμό– με σκοπό να φανατίσουν τις μάζες σε μια εθνικιστική νέο-οθωμανική υστερία, μέχρι και τρανταχτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με βάση το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που στρέφονται εναντίον άλλων πληθυσμών και λαών. Ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε επίσης ότι, στον τουρκικό σχεδιασμό είναι υποχρεωτικά στρατευμένες οι κρατικές υπηρεσίες και εξουσίες (περιλαμβανομένης της δικαστικής εξουσίας και των ΜΜΕ) και οι κινήσεις τους περιορίζονται μέχρι εκεί που δεν προκαλούν ζημιά στο «τουρκικό εθνικό συμφέρον».

Ως καλύτερο παράδειγμα, ο Ευρωβουλευτής ανέφερε την περίπτωση της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου, που αποτελεί, όπως τόνισε, μέρος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ. Όπως εξήγησε, η ενεργοποίηση της υλοποίησης του τουρκικού σχεδιασμού ξεκινά με μια αφορμή π.χ. την προστασία δήθεν κάποιας τουρκογενούς ή τουρκόφωνης μειονότητας, την εξολόθρευση της τρομοκρατίας. Στη συνέχεια, η Τουρκία εισβάλει με χρήση συντριπτικής στρατιωτικής ισχύος και ακολούθως προχωρεί στην διάπραξη ωμών εγκλημάτων εναντίον του γηγενούς πληθυσμού με στόχο την εθνοκάθαρση. Τέτοια εγκλήματα περιλαμβάνουν μαζικές εκτελέσεις, βιασμούς, βομβαρδισμούς με χρήση απαγορευμένων όπλων κατά μάχιμου και άμαχου πληθυσμού, έτσι που ο γηγενής πληθυσμός να οδηγείται στην φυγή για να γλυτώσει. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Μαυρίδης, όσο τέτοια εγκλήματα μένουν ατιμώρητα, θα επαναλαμβάνονται με την ίδια μεθοδικότητα και φρικαλεότητα, υπογραμμίζοντας τις δηλώσεις της Κάρλα Ντελ Πόντε (πρώην Γενική Εισαγγελέας Ελβετίας και ερευνήτρια του ΟΗΕ), η οποία αναφερόμενη στην τουρκική εισβολή στη Ροζάβα δήλωσε ότι θα πρέπει ο Ερντογάν να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για την διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Καταληκτικά, ο κ. Μαυρίδης υπέδειξε ότι, ως ΕΕ έχουμε τις αρχές και τους κανόνες δικαίου, καθώς και πολύ δυνατά μέσα άσκησης πίεσης (όπως οι εμπορικές κυρώσεις) αλλά  αναζητούμε ανάλογη ευρωπαϊκή ηγεσία η οποία θα θέσει υπεράνω και να προασπιστεί το συμφέρον της ΕΕ και της ανθρωπότητας απέναντι στην νέο-οθωμανική τουρκική πολιτική.

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή

13.12.2019

 


Με «μυθοπλασίες» δεν αντιμετωπίζεται ο τουρκικός επεκτατισμός

Όσοι  έχουμε παρουσία στην Ευρ. Ένωση, έχουμε πρόσθετη ευθύνη να ενημερώνουμε υπεύθυνα την κυπριακή κοινωνία. Μετά τις πρόσφατες επεκτακτικές παρανομίες της Τουρκίας, αναμέναμε ότι, επιτέλους, κάποιες κομματικές ηγεσίες θα αντιλαμβάνονταν εκείνο που οι νοήμονες πολίτες έχουν αντιληφθεί προ πολλού: η νεο-οθωμανική επεκτατική Τουρκία δεν αντιμετωπίζεται με ... διάλογο, «χαριεντισμούς» και ψηφίσματα μόνο. Ενώ λοιπόν οι τουρκικές αξιώσεις δεν έχουν τελειωμό, τελειωμό δεν έχουν ούτε οι εγχώριες «μυθοπλασίες», δείγμα της πολιτικής ιδεοληψίας, η οποία εξελίσσεται σε εξάρτηση που δεν επιτρέπει την ελεύθερη και αδέσμευτη νόηση.

Οι πιο κάτω τρεις «μύθοι» από την επικαιρότητα, αποτελούν δείγμα άρνησης της πραγματικότητας:

Μύθος 1ος: Ανακοίνωση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ εξηγούσε πρόσφατα την τουρκική επιθετικότητα ως εξής: «Η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη το διαπραγματευτικό κενό στο Κυπριακό, εντείνει προκλητικά την επιθετικότητά της, δημιουργώντας  νέα παράνομα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου». Εν ολίγοις, οι τουρκικές παρανομίες στην Αν. Μεσόγειο εντείνονται λόγω του διαπραγματευτικού κενού στο Κυπριακό! Όντως, υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ της πραγματικότητας και της … στρατευμένης νόησης.

Μύθος 2ος: Εγχώριες φωνές επιμένουν ότι  "μια λύση στο Κυπριακό θα ανοίξει τον δρόμο για αξιοποίηση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων και θα τερματίσει τις τουρκικές παρανομίες". Στην πραγματικότητα όμως, η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι οι διεκδικήσεις της θα παραμείνουν αναλλοίωτες από την επομένη μιας λύσης στο Κυπριακό, ακόμη και λύσης με αποδοχή όλων των τουρκικών όρων.  Η νεο-οθωμανική Τουρκία θεωρεί ότι «η τουρκική υφαλοκρηπίδα» και οτιδήποτε εντάσσει στις «δικές της θάλασσες», της ανήκουν και μετά από μια λύση στο Κυπριακό με βάση το νεο-οθωμανικό τουρκικό "δίκαιο".

Μύθος 3ος: Ενώ ο Αβ. Νεοφύτου (Πρόεδρος ΔΗΣΥ) επανέφερε την πρόταση για αγωγό φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας μετά από λύση στο Κυπριακό (όποιος θέλει τον πιστεύει), η ΕΕ το έχει αποκλείσει προ πολλού! Εάν ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ πελάτη/αγοραστή και συνδιαχειριστή/συνιδιοκτήτη του φυσικού αέριου της Αν. Μεσογείου, όπως θέλει να καταστεί η Τουρκία τώρα και μέσω αγωγού, η ΕΕ το αξιολογεί απαγορευτικά επικίνδυνο. Επιπλέον, αν ο Αβ. Νεοφύτου δεν αντιλαμβάνεται πως πλήττονται τα κυπριακά και άλλα συμφέροντα χωρών της περιοχής με τις οποίες συνεργαζόμαστε στενά, ξεκαθαρίζουμε ότι η πρόταση του αντιστρατεύεται και την πολιτική της ΕΕ.

Ακόμη και να αρχίσουν να πέφτουν τουρκικές βόμβες στα κεφάλια μας, θα υπάρχουν εκείνοι  που θα το αποδίδουν στο διαπραγματευτικό κενό στο Κυπριακό και άλλες «μυθοπλασίες». Απευθυνόμενος στους σκεπτόμενους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να συντρίψουν κάθε μυθοπλασία, παραθέτω τη μοναδική στρατηγική με προοπτική επιβίωσης μας: ενδυνάμωση της δικής μας ισχύος με συμμαχίες/συνεργασίες στην περιοχή μας και αποφασιστικότητα στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς, που αποτελούν κίνητρο και για λύση.

 

Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) -Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© FarosRadio.gr - All Rights Reserved.
Free Joomla! templates by Engine Templates