Κυριακή, 05 Απριλίου 2020 12:41

Οι νεοφανείς ήρωες της υγείας και οι …λιποτάκτες

Ουδεμία αμφιβολία για τις καλές προθέσεις του Προέδρου ενώπιον μας πρωτόγνωρης κατάστασης, ενός πολέμου κατά ενός αόρατου εχθρού, με φοβερές δυσκολίες και αδυσώπητα διλήμματα.

Με σκοπό τον προβληματισμό για βελτίωση, αναδεικνύονται μερικές επισημάνσεις, που αφορούν την αδυναμία πολιτικών θεσμών, αλλά και την  ελπίδα προς την νίκη.

 

Καταρχάς, στο δεύτερο διάγγελμα, ο Πρόεδρος με τους Υπουργούς έθεσαν ως προϋπόθεση για όποιον θα επιθυμούσε να ταξιδέψει στην Κύπρο, την προσκόμιση πιστοποιητικού ότι δεν φέρει τον κορωνοϊό. Εντός ωρών αποδείκτηκε ότι η απόφαση λήφθηκε γνωρίζοντας ότι η εξασφάλιση τέτοιου πιστοποιητικού ήταν ουσιαστικά ανέφικτη. Η απόφαση αποσκοπούσε προφανώς στο να παραμείνουν στο χώρο τους  χιλιάδες άνθρωποι, αφού αξιολογήθηκαν οι κίνδυνοι για τους ίδιους κατά τη μετακίνηση και για τον εγχώριο πληθυσμό. Αντί μιας ειλικρινούς εξήγησης, επιλέγηκε η συγκεκριμένη μέθοδος, που ερμηνεύτηκε ως παραπλάνηση και εγκατάλειψη. Τελικά, πριν περάσουν 24 ώρες από την εξαγγελία, ο ένας υπουργός επέμενε στη χωρίς εξαιρέσεις ισχύ της απόφασης, την ίδια ώρα που άλλος υπουργός την ανέτρεπε με … εξαιρέσεις.

Δεύτερο, με βάση το Προεδρικό διάγγελμα, επιτράπηκε η χωρίς χρονικό περιορισμό  διέλευση ανθρώπων από τα κατεχόμενα, μέσω των οδοφραγμάτων, για ανθρωπιστικούς σκοπούς, ενώ την  ίδια στιγμή απαγορεύτηκε η επιστροφή εκείνων που αποδεδειγμένα βρέθηκαν εκτός Κύπρου για ανθρωπιστικούς λόγους (π.χ. με έγκριση του κράτους για εγχείρηση).

Τρίτο, το αρμόδια υπουργείο εξέδωσε αρχικώς Οδηγίες για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες,  κατηγοριοποιώντας τη χώρα προέλευσής τους με ανάλογα μέτρα  (αυτοπεριορισμό, αυτοπαρακολούθηση κ.ά.). Εντός μισής ώρας, οι συγκεκριμένες Οδηγίες αποσύρθηκαν και επανεκδόθηκαν λόγω λαθών και παραλείψεων. Σ΄ ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν εκδόθηκαν οδηγίες εξ αρχής ορθές. Ήταν τόσο δύσκολο να ληφθούν εξαρχής οι ορθές αποφάσεις για εκείνες τις ομάδες, που εκ των υστέρων εξαιρέθηκαν (εγχειρήσεις, ολιγοήμερες διακοπές κ.ά.) και να εκδοθούν  εξαρχής ορθές ταξιδιωτικές οδηγίες; Συμπερασματικά και με την προσδοκία για αποφυγή τέτοιων λαθών στο μέλλον, η αρχική διαχείριση περιείχε αντιφάσεις και μάλλον δεν ήταν καθολικά ειλικρινής  με συνέπεια να διαβρωθεί η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς. Την πρωτοβουλία έπρεπε και πρέπει να έχουν οι ειδικοί!

Σ΄ αυτόν τον πρωτοφανή πόλεμο, κάποιοι αναδείχτηκαν ήρωες της πρώτης γραμμής. Είναι όλοι εκείνοι με τις ιατρικές μπλούζες, οι γιατροί με το νοσηλευτικό κι άλλο προσωπικό, οι διάφοροι επιστήμονες στα εργαστήρια και στα φαρμακεία κι αφανεί άλλοι λειτουργοί, που υπερβάλλουν εαυτό, για αντιμετώπιση της κατάστασης. Φυσικά, όπως σε κάθε πόλεμο, υπάρχουν και σήμερα λιποτάκτες, απείθαρχοι και αλλαξοπιστήσαντες μαυραγορίτες της φιλαργυρίας. Όσοι δε τα τελευταία χρόνια αποδομούσαν τα δημόσια νοσηλευτήρια, πήραν το μάθημά τους. Τα δημόσια νοσοκομεία ηγούνται της μάχης εν μέσω του πολέμου… Παρεμπιπτόντως, στην Ελλάδα, «αρχιστράτηγος» της μάχης αναδεικνύεται ένας ταπεινός και σεμνός επιστήμονας παγκόσμιας εμβέλειας με εφτά παιδιά και υμνωδός τις Κυριακές στην εκκλησία.

Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Last modified on Κυριακή, 05 Απριλίου 2020 13:07
© FarosRadio.gr - All Rights Reserved.
Free Joomla! templates by Engine Templates