Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 00:03

Κώστας Μαυρίδης

Ένας Γερμανός στο Ευρωκοινοβούλιο, μας "παίζει" σαν πιόνια στο σκάκι

Όταν στο σχολείο διάβαζα για τις εμφύλιες διαμάχες και αιματοχυσίες ανάμεσα στους αγωνιστές του 1821, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η Επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σπάραζε η καρδιά μου. Χαρακτηριστικά, το πρώτο δάνειο επί ανεξάρτητου κράτους κατασπαταλήθηκε στις εμφύλιες διαμάχες. Διερωτώμουν τότε πώς μπορούσε να επικρατεί τόσο εκτυφλωτικό πάθος ενώπιον του ορατού κινδύνου ακύρωσης τόσων θυσιών στην Επανάσταση. Διερωτώμουν τι θα έκανα, αν βρισκόμουν ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές του εμφυλίου.

Σήμερα είμαστε στο 2020, σχεδόν 200 χρόνια από το 1821. Μετά από έξι χρόνια παρουσίας μου στο Ευρωκοινοβούλιο, «έμαθα» ότι … «προασπιστής» των εθνικών θεμάτων απέναντι στην νεο-οθωμανική επεκτατική Τουρκία είναι… ο κ. Βέμπερ, Γερμανός επικεφαλής του Ευρ. Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και όχι εμείς οι Ευρωβουλευτές από Κύπρο και Ελλάδα. Ο Βέμπερ κατηγορεί άλλες Πολιτικές Ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου ότι συμμαχούν με τον Ερντογάν, επειδή, όπως ισχυρίζεται, "μπλόκαραν ψήφισμα" καταδίκης της Τουρκίας που ο ίδιος ζήτησε.

Ιδού τα γεγονότα. Την περασμένη Δευτέρα (30/6/2020),  με πρωτοβουλία μου έγινε σύσκεψη επικεφαλής κομμάτων (Ελλάδας-Κύπρου) στο Ευρωκοινοβούλιο με σκοπό την πανεθνική συνεννόηση. Στη συνεδρία τέθηκαν διάφοροι προβληματισμοί με επικρατέστερη σύγκλιση να εισηγηθούμε στις Πολιτικές μας Ομάδες συζήτηση για την Τουρκία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με ανοικτό το χρονικό σημείο ψηφίσματος ενόψει εξελίξεων. Ακολούθως, σε προπαρασκευτική συνεδρία εκπροσώπων των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, συμφωνήθηκε η συμπερίληψη συζήτησης για τις τουρκικές προκλήσεις, στο οποίο συμφώνησε και η Ομάδα του ΕΛΚ. Την μεθεπόμενη μέρα, 2 Ιουλίου, σε διάσκεψη των επικεφαλής των Ομάδων, ο Βέμπερ (Πρόεδρος ΕΛΚ και χωρίς οποιαδήποτε συνεννόηση) πρότεινε να συμπεριληφθεί και ψήφισμα. Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε από τον Βέμπερ να προτείνει την αντικατάσταση κάποιου ψηφίσματος από τα συμφωνηθέντα, με το προτεινόμενο ψήφισμα, αλλά ο Βέμπερ ΔΕΝ ανταποκρίθηκε. Ούτε έθεσε την πρότασή του στις Πολιτικές Ομάδες για ψηφοφορία. Μερικές ώρες αργότερα, ο Βέμπερ στιγμάτιζε όσους "μπλόκαραν το ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας"... και έκτοτε,  "σφαζόμαστε" μεταξύ μας (Ελλαδίτες και Κύπριοι) καθώς μας παίζει  σαν πιόνια στο σκάκι του ο Γερμανός πολιτικός.

Για τα εθνικά θέματα δεν διστάζω να συγκρουστώ με οποιονδήποτε, περιλαμβανομένης της Πολιτικής μου Ομάδας. Με επιλογή μου, αποφεύγω να αναφέρω ονόματα δικών μας και άλλα σχετικά επειδή θέτω υπεράνω την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Όμως, ο Βέμπερ αναδεικνύεται αρχιμαέστρος εντυπώσεων με παραπλανητικές παραστάσεις. Θλίβεται … για την "αποτυχία απάντησης στις τουρκικές επιθέσεις", αλλά στηρίζει την Γερμανική Κυβέρνηση για πώληση έξι υπερσύγχρονων υποβρυχίων στην Τουρκία, που θα τα χρησιμοποιήσει –όπως διατείνεται– στην Αν. Μεσόγειο, εναντίον Ελλάδας και Κύπρου! Για αυτό το κορυφαίο θέμα, δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόταση του για συζήτηση ή ψήφισμα.

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S & D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Last modified on Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 00:09
© FarosRadio.gr - All Rights Reserved.
Free Joomla! templates by Engine Templates