Οργανισμός για την διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας

Η Μονή της Χώρας είναι το σημαντικότερο μνημείο βυζαντινής ζωγραφικής και ψηφιδωτών της περιόδου της Παλαιολόγειας Αναγέννησης στην Πόλη.


1. Η  καλή μας φίλη και Μέλος του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, Δήμητρα Στασινοπούλου μας έστειλε τις υπέροχες φωτογραφίες της…

…για να μην ξεχνάμε…

https://dimitrastasinopoulou.smugmug.com/%CE%97-%CE%9C%CE%9F%CE%9D%CE%97-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%A7%CE%A9%CE%A1%CE%91%CE%A3-%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7/

Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ!

Η Μονή της Χώρας είναι το σημαντικότερο μνημείο βυζαντινής ζωγραφικής και ψηφιδωτών της περιόδου της Παλαιολόγειας Αναγέννησης στην Πόλη. Δείγματά της αναπαράγουν όλες οι ιστορίες της τέχνης. Λειτούργησε ως Καριγιέ Τζαμί, από τον καιρό του Βαγιαζίτ Β’ έως το 1958, που έγινε μουσείο. Ανήκει, όπως και η Αγία Σοφία στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ο Ερντογάν την προσέθεσε στην συλλογή των θριάμβων του καθεστώτος με την εκ νέου μετατροπή της σε τζαμί. Αυτό σημαίνει ότι για τις ανάγκες της λειτουργίας θα πρέπει να καλυφθεί ολόκληρο το εσωτερικό της με πανιά, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο χωρίς ψηφιδωτό ή τοιχογραφία…

Χτίστηκε σε διάφορα στάδια και ανακαινίστηκε αρκετές φορές. Οι σημαντικότερες προσθήκες όμως μαζί με την πλειονότητα των ψηφιδωτών και τοιχογραφιών έγιναν με εντολή του Θεόδωρου του Μετοχίτη το 14ο αιώνα. Η ωραιότερη τοιχογραφία της είναι αυτή της Αναστάσης - το θέμα που παρουσιάζεται δεν υπάρχει σε καμία άλλη εκκλησία πουθενά στον κόσμο: Ο Χριστός αρπάζει από το βασίλειο του θανάτου με το ένα χέρι τον Αδάμ και με το άλλο την Εύα, σώζοντάς τους. Σε όλες τις υπόλοιπες τοιχογραφίες που έχουν σωθεί και περιγράφουν την ίδια σκηνή ο Χριστός σώζει μόνο τον Αδάμ, ενώ η Εύα σώζεται επειδή πιάνεται από τον χιτώνα του Αδάμ. Αυτό το στοιχείο θεωρείται μία καινοτομία της Παλαιολόγιας Αναγέννησης, με την οποία για πρώτη φορά αναβαθμίζεται η θέση της γυναίκας.

Ο Σεφέρης θεωρούσε αυτά τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες ως «τα πιο ωραία και τα πιο συγκινητικά» που ήξερε. Γράφει : «Έπειτα κοιτάζεις την τέχνη σου: αν είχαμε για τα γράμματα μια Μονή της Χώρας…(…). Σε παίρνει πίκρα: νιώθεις πως περπατάς, ακόμη, κάπου ανάμεσα στα Κόραμα και στο Μοναστήρι του Μετοχίτη. Ο δρόμος είναι μακρύς. Κύριε βοήθει!..».

2. Απαξίωση των Ελληνικών Νησιών: Ψέριμος!

Η Ψέριμος είναι ένα μικρό νησί ανάμεσα στην Κω και την Κάλυμνο, 4,5 μίλια από τα μικρασιατικά παράλια όπου ο εναπομείνας μόνιμος πληθυσμός ανέρχεται στους 25 περίπου κατοίκους. Η Ψέριμος είναι ένα μικρό διαμάντι του Αιγαίου με γόνιμη γη και έως πρόσφατα παραγωγική θάλασσα. Αποτελεί όμως ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα της απαξίωσης από την πολιτεία και των επί χρόνια καταστροφικών και συνάμα υποκριτικών πολιτικών. Στην Ψέριμο, πέρα από τις ολιγόωρες εκδρομές των πολιτικών που φωτογραφίζονται με τους εναπομείναντες κατοίκους, δίνουν υποσχέσεις μπροστά στις κάμερες και έπειτα εξαφανίζονται, ακόμα και οι πιο απλές και αυτονόητες υποσχέσεις δεν γίνονται πράξη.

Πριν από λίγες δεκαετίες ο πληθυσμός του νησιού κυμαινόταν ανάμεσα στους 350 – 500 κατοίκους, ενώ στο μικρό δημοτικό σχολείο φοιτούσαν έως και 130 μαθητές. Χωρίς όμως να μπορούν καν να ολοκληρώσουν την φοίτηση στο σχολείο και με μηδενικές υποδομές από την πολιτεία, οι περισσότεροι κάτοικοι σταδιακά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί.

Η παντελής έλλειψη διαχείρισης των θαλάσσιων πόρων που αποτελούσαν την κύρια πηγή εσόδων για τους Ψεριμιώτες, κατέστρεψε τις πηγές εσόδων τους από την θάλασσα. Η μονάδα κεραμοποιίας του νησιού, η οποία αξιοποιούσε τον εξαιρετικής ποιότητας άργιλο της Ψερίμου προσέφερε σημαντικές θέσεις εργασίας, παράγοντας ένα ποιοτικό προϊόν, εξαγώγιμο στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Όμως και αυτή έκλεισε χωρίς να προκαλέσει κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον στους ευαίσθητους πολιτικούς που κόπτονται για τα μικρά νησιά της παραμεθορίου.

Παρόλα αυτά, η Ψέριμος παραμένει ένα ξεχωριστό διαμάντι του Αιγαίου όπου θα βρει κανείς ποιοτικό φαγητό και όμορφες παραλίες και ακτές - από αυτά άλλωστε προέρχονται οι λίγοι πόροι με τους οποίους θα επιβιώσουν οι 25 περίπου εναπομείναντες κάτοικοι τον ερχόμενο χειμώνα έως και την άνοιξη. Η τοπική κοινωνία συνεχίζει να προσπαθεί να επιβιώνει στο νησί κόντρα σε όλους αυτούς που επιμένουν να απαξιώνουν και να οδηγούν στην ερημοποίηση τα μικρά διαμάντια του Αιγαίου, η πρόσφατη ιστορία των οποίων αποδεικνύει ότι έχουν τις προδιαγραφές να είναι πραγματικά βιώσιμα και αυτάρκη.

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι, το νησί συνεχίζει να προσφέρει όμορφες γωνίες φωτογράφισης για πολιτικούς από όλο το πολιτικό φάσμα και κυρίως για τους κυβερνώντες, εάν θέλουν να συνοδέψουν λίγα ακόμα ευχολόγια ή βαρύγδουπες ανακοινώσεις για την ελληνική παραμεθόριο.

Για το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.
Θοδωρής Τσιμπίδης

Διαβάστε ένα σχετικό άρθρο του Θοδωρή Τσιμπίδη :

https://archipelago.gr/apaxiosi-ton-ellinikon-nision/

3.  Ένα βιβλίο, η προσφυγιά και οι μνήμες!

«Οι συνταγές της Λόπης»* από την Πέργαμο παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 στην Σκάλα Λουτρών της Μυτιλήνης.

Στην αυλή του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922» στην Σκάλα Λουτρών παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μιράντας Σοφιανού «Οι συνταγές της Λόπης – Η Οδύσσεια της Πηνελόπης από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας, μέσα από το τετράδιο της».

Για το βιβλίο, τις συνταγές της Λόπης, την κουζίνα και τον πολιτισμό των προσφύγων της Μικρασίας, την εγκατάσταση των προσφύγων στην Λέσβο, για τις σχέσεις της Περγάμου με την Λέσβο αλλά και για την Πέργαμο μίλησαν οι εκπαιδευτικοί Βάσω Αλατζά και Κλεονίκη Βουγιουκλή – Χρόνη, η αρχαιολόγος, επίτιμη Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού Αγλαΐα Αρχοντίδου - Αργύρη και ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας.

Για το βιβλίο και την σχέση του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το Δελφίνι» με την συγγραφέα Μιράντα Σογιανού μίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Παπαχρυσός. Ποιήματα της συγγραφέως διάβασε η Νάσια Δαφιώτη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου.

Η κ. Σοφιανού αναφέρθηκε τέλος στην ιστορία της οικογένειάς της και ιδιαίτερα της Λόπης και στην ιστορία του βιβλίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με κλασική μουσική από νέους μουσικούς του Διεθνούς Σωματείου «Τζίνα Μπαχάουερ».

Η παρουσίαση οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Culture4All / Πολιτισμός για Όλους» και τον Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το Δελφίνι».

Λίγα λόγια για το βιβλίο.

Η Λόπη, θεία της Μιράντας Σοφιανού, ήρθε σε νεαρή ηλικία στην Μυτιλήνη, χάνοντας κατά την Μικρασιατική καταστροφή τις δυο της αδερφές και την μητέρα της. Με την στήριξη του θείου της Κωστή Φίλιογλου καθώς και του νονού της, του διάσημου Γερμανού αρχαιολόγου «Wilhelm Dörpfeld», είχε πάντα στο προσκεφάλι της τα επτά τελευταία γράμματα από τις αδερφές της, σταλμένα τον Αύγουστο του 1922 από την Πέργαμο στην Μυτιλήνη.

Η νεαρή δασκάλα, βυθισμένη πάντα στην μεγάλη απώλεια, πέρασε όλη την ζωή της περιμένοντας ένα καλό μαντάτο, ελπίζοντας πως οι αγαπημένες της ζουν. Περίμενε μαγειρεύοντας και μαγειρεύοντας, νοστιμίζοντας τις ζωές των άλλων.

Ο πρόλογος του βιβλίου δίνει ανάγλυφα –τόσο με το κείμενο όσο και με τις φωτογραφίες των ντοκουμέντων που συγκέντρωσε και φύλαξε με αγάπη η συγγραφέας– την ιστορία της Μικρασιατικής ευμάρειας και του πλούτου, και κατόπιν της καταστροφής, μέσα από την ζωή αυτού του κοριτσιού.

Ακολουθεί ο χείμαρρος των συνταγών, που και μόνο με τον καλλιγραφικό χαρακτήρα της Λόπης φανερώνουν την λεπτότητα και το υψηλό επίπεδο του πολιτισμού των ανθρώπων της Περγάμου.

Στις 240 έγχρωμες σελίδες του, το βιβλίο περιλαμβάνει 203 συνταγές γλυκισμάτων και φαγητών καθώς και 60 φωτογραφίες αντικειμένων του τραπεζιού της εποχής εκείνης, αντικειμένων που γίνονται πρωταγωνιστές της έκδοσης. Σημαντικά στοιχεία υψηλής αισθητικής στο τραπέζι, το ιερό σημείο που συγκέντρωνε την οικογένεια μετατρέποντας το καθημερινό γεύμα σε τελετουργία.

*https://www.stonisi.gr/post/10889/ena-vivlio-h-prosfygia-kai-oi-mnhmes?fbclid=IwAR0UWsbZ0k-5c3kkxqFxFhF1lE3PixZvl0ufBQMs7cUtGIxhUkn0Uv9En4A#.X0O3OiUt78l.facebook

4.  IHA ZOOM FORUM

"Η Ανακάλυψη της Αρχαίας Τενέας 2013-2019"

Ομιλήτρια: Δρ. Έλενα Κόρκα, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Πολιτισμού

Δείτε το βίντεο εδώ: 

https://www.facebook.com/266450294247830/videos/934434407061133/?hc_ref=ARSwxqS5tRQC7F2SLN3c-2hhTj9juwbUHj9EhnodOpeKgicfz-CZr5vKr9s7wWeyz_M&fref=tag&__xts__[0]=68.ARB1qHAsEE3SRL2OCReWwRZdD9gr0470jBt77TU8FLSAobtJVLKXOkPGNEa5ZezX4_LZniE07-VOtNNInpvk6_yAcWCtxfypTfC-kAy7g6P3r0hLmDAGcSmyvh-QQgf76Sn3CHJ-v8C6UWeafN2XyWTUojkDkgW9Pp_Bs4eXDcMDJ_qxH8oe570NJQ7JWA610eTPKu0ngw2UO7fPh1IoOMDZl-o3bzQH6ULqLAtg2qu3puVhDHxmnAP9Ztfu5IhiDWPi1uL9v-FHWevpsDw9enlxAKub-pbndRWLKYElasZf5w6cuYP4ZJRD8rWrxI_rR3Lk3rbrCdzOFfxw2CLfAQjy3TWcFFe6UogoaBiveN-ZE8LZL0Z77S9HA6C2RZ4J1cKaedrylzmgjRmzY8u8lS-H-bxl7kMUIoggqEYDD8-QqxLd9Pm6DUKYzSzROCND_7ioj_1BEdvfRMrbUOZ_nOxjJ1gnxfLMyEUMnjH4KvSuHxw9vPt1FxCmgUMwsYhPuQ&__tn__=kCH-R

5. ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΪΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ!

«Εν Σμύρνη τη 25η Αυγούστου 1922

Αγαπητέ φίλε και αδελφέ κ. Ελευθέριε Βενιζέλε,

Επέστη η μεγάλη ώρα της μεγάλης εκ μέρους σας χειρονομίας. Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, το Ελληνικόν Κράτος, αλλά και σύμπαν το Ελληνικόν Έθνος καταβαίνει πλέον εις τον Άδην, από του οποίου καμμία πλέον δύναμις δεν θα δυνηθή να το αναβιβάση και το σώση.

Της αφαντάστου ταύτης καταστροφής βεβαίως αίτιοι είναι οι πολιτικοί και προσωπικοί σας εχθροί, πλην και Υμείς φέρετε μέγιστον της ευθύνης βάρος διά δύο πράξεις Σας.

Πρώτον, διότι αποστείλατε εις Μ. Ασίαν ως Ύπατον Αρμοστήν ένα παράφρονα και εγωιστήν. Και δεύτερον, διότι προτού αποπερατώσητε το έργον σας και θέσητε την κορωνίδα και το επιστέγασμα επί του ανεγερθέντος αφαντάστως ωραίου και μεγαλοπρεπούς δημιουργήματός Σας, της καταθέσεως των θεμελίων της περικλεεστάτης ποτέ Βυζαντινής μας Αυτοκρατορίας, είχατε την ατυχή και ένοχον έμπνευσιν να διατάξητε εκλογάς κατ’ αυτάς ακριβώς τας παραμονάς της εισόδου Σας εις Κωνσταντινούπολιν και της καταλήψεως αυτής υπό του Ελληνικού Στρατού προς εκτέλεσιν –οίμοι– της διά παντός καταστραφείσης Συνθήκης των Σεβρών.

Αλλά γέγονεν, ο γέγονεν.

Ακόμη όμως υπάρχει καιρός αν όχι να σωθή η Συνθήκη των Σεβρών, αλλά τουλάχιστον να μη καταστραφή τελείως το Ελληνικόν Έθνος διά της απωλείας όχι μόνον της Μ. Ασίας αλλά και της Θράκης και αυτής ίσως της Μακεδονίας. Και επειδή οι καιροί ου μενετοί πλέον, έκρινα καθήκον και εμόν απαραίτητον να κυλήσω τον πίθον μου εν μέσω της γενικής κινήσεως της παγκοίνου εδώ συμφοράς μας και πρώτον μεν έγραψα με ημερομηνίαν 21 Αυγούστου προς τον επί του ελληνικού θρόνου ευρισκόμενον Κωνσταντίνον να προβή εις τας μεγάλας αποφάσεις, εν αις πρωτίστην θεωρώ την ανάληψιν της πηδαλιουχίας του ελληνικού σκάφους παρά την πάγκοινον ευρωπαϊκήν υπόληψιν της κεκτημένης Σης κορυφής.

Την παράδοσιν της διοικήσεως του στρατού εις τους εκδιωχθέντας αξιωματικούς της Αμύνης, οι οποίοι γνωρίζουν πώς ανασυντάσσεται καταστραμμένος στρατός και οδηγείται εις την νίκην και την άμεσον εντεύθεν εκδίωξιν Στεργιάδου και Χατζανέστη και άλλα σχετικά.

Έκρινα δε προ παντός απαραίτητον εκ των φλογών της καταστροφής εν αις οδυνάται ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, και ζήτημα είναι, όταν το παρόν μου γράμμα αναγιγνώσκεται υπό της Υμετέρας Εξοχότητος, αν ημείς πλέον υπάρχωμεν εν ζωή προοριζόμενοι –τις οίδε- κατ’ ανεξερευνήτους βουλάς της Θείας Προνοίας εις θυσίαν και μαρτύριον, ν’ απευθύνω την υστάτην ταύτην έκκλησιν προς την φιλογενή και μεγάλην ψυχήν Σας και να Σας είπω μόνο δύο λέξεις.

Εάν, διά να σώσητε την Ελλάδα, εκρίνατε καθήκον σας να προβήτε εις το επαναστατικόν κίνημα της Θεσσαλονίκης, μη διστάσητε τώρα να προβήτε εις εκατόν τοιαύτα κινήματα, ίνα σώσητε τώρα ολόκληρον τον απανταχού και ιδία τον μικρασιατικόν και θρακικόν Ελληνισμόν, ο οποίος τόσην θρησκευτικήν λατρείαν τρέφει προς Υμάς.

Και νυν, φίλτατε αδελφέ, σε μόνον θεωρούμεν τον από μηχανής Θεόν, σε βράχον, σε ελπίδα, σε σωτήρα και σε μεσσίαν μας.

Περίζωσε την ρομφαίαν του λόγου σου, κατευοδού προς υμάς και κόψον τον άλυτον διά την διπλωματίαν μέχρι σήμερον δεσμόν του Ανατολικού ζητήματος.

Πίπτων επί του τραχήλου υμών, περιλούω υμάς δι’ απείρων φιλημάτων σεβασμού και αγάπης.

† Ο Σμύρνης Χρυσόστομος»

6. Η Επιτροπή «Τιμή στο ’21» συγκροτήθηκε προκειμένου η ελληνική κοινωνία να εορτάσει και να τιμήσει με τον προσήκοντα τρόπο τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς η αντίστοιχη κρατική Επιτροπή που συνεστήθη υπό τον τίτλο «Ελλάδα ’21», με την σύνθεση των ιστορικών που την αποτελούν, απέδειξε αδιαμφισβήτητα ότι συγκροτήθηκε για να αποδομήσει τους ήρωες, τους στόχους και τα ιδανικά της Επανάστασης.

*https://timisto1821.gr/?fbclid=IwAR0J76ev_0lMp9jsL9yER60866XMez7EPwRSYoVfO0ya2nkmFC2MnFxzsE0

7. Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ παρουσιάζει:

«ΧΙΟΣ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ»!

Δείτε το βίντεο : http://www.arxeion-politismou.gr/2020/08/blog-post_26.html

Το λέει ο διάσημος Χίος διαστημικός ερευνητής της ΝΑΣΑ, Σταμάτης Κριμιζής, στον Γιώργο Λεκάκη, κατά την συνάντηση τους στην Δασκαλόπετρα του Ομήρου (Ομηρόπετρα) Ομηρούπολη (Βροντάδος) της Χίου.

ΔΕΙΤΕ και την ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ των ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ στο ΦΕΓΓΑΡΙ... :
https://www.youtube.com/watch?v=N7QxrA75hmY&t=1s

ΚΑΜΕΡΕΣ: ΜΟΥΣΑΙΟΣ ΠΑΝΑΓ. ΜΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ
ΗΧΟΣ - ΜΟΝΤΑΖ: ΠΑΝΑΓ. ΜΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γ. ΛΕΚΑΚΗΣ
ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Μ. ΤΣΙΚ.
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Λ. ΝΙΚΑ
ΑΡΧΕΙΟΝ: Γ. ΛΕΚΑΚΗΣ - ΣΤΑΜ. ΚΡΙΜΙΖΗΣ

Γεώργιος Απ. Παυλάκος
Γεν. Γραμματέας ΟΔΕΓ

© FarosRadio.gr - All Rights Reserved.
Free Joomla! templates by Engine Templates