Ι.Μ. Αιτωλίας

Εορτασμός μνήμης Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης, του Αιτωλού

Με πανηγυρική λαμπρότητα εορτάσθηκε σε όλη τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, το διήμερο 8 και 9 Αυγούστου 2021, η μνήμη του νέου αγίου της Εκκλησίας, Καλλινίκου του Αιτωλού, Επισκόπου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας,.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς προεξήρχε των ιερών ακολουθιών στο χωριό Σιταράλωνα Θέρμου, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο άγιος Καλλίνικος.


Στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, το πρωί της Κυριακής, ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε απότμημα εκ του ιερού λειψάνου του αγίου, το οποίο εκόμισε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης και προσέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ. Το ιερό λείψανο θα παραμείνει μόνιμα στο χωριό του νέου αγίου της Εκκλησίας.


Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς ακολούθως χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Κηρύσσοντας τον θείο λόγο, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «τιμούμε σήμερα έναν άγιο τον οποίο τον δεν γνωρίσαμε από τα συναξάρια, δεν τον είδαμε μόνο στις εικόνες των εκκλησιών, αλλά τον γνωρίσαμε προσωπικά, τον ζήσαμε, μείναμε μαζί του, συζητήσαμε και ακούσαμε τα θεόπνευστα και σοφά λόγια του.


Δεν μάθαμε για τις αρετές του από τα βιβλία, αλλά τις ζήσαμε, τις γνωρίσαμε, τις δεχθήκαμε γιατί μας δίδαξαν. Διδαχθήκαμε από την θερμουργό και αδιάσειστη πίστη του, την αδαμάντινη καθαρότητά του, την θυσιαστική αγάπη του προς τον Κύριο και τους ανθρώπους, την ελεημοσύνη του, την ασκητικότητά του, την εγκράτειά του, την υπακοή του στον αγιογραφικό και πατερικό λόγο, την αγάπη του στη λατρεία και στη μυστηριακή ζωή, την προσήλωσή του στην ορθόδοξο παράδοση, την αδιάκοπη ιεραποστολική του προσφορά».
Καταλήγοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι η παρουσία ενός νέου αγίου, του αγίου Καλλινίκου, στους σημερινούς καιρούς, μας καλεί να ποθήσουμε κι εμείς και να αγωνιστούμε να ζήσουμε την αγιότητα.


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, τέλεσε ιερό μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κυρού Κωνσταντίνου, αδελφού του αγίου Καλλινίκου, ενώ στη συνέχεια μετέβη και τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του αειμνήστου που βρίσκεται στο κοιμητήριο του χωριού.


Η μνήμη του αγίου Καλλινίκου του Αιτωλού τιμήθηκε επίσης και σε άλλους Ιερού Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως, την οποία διηκόνησε επί σειρά ετών ως λαϊκός γραμματεύς και ως κληρικός και πρωτοσύγκελλος.
Ιδιαιτέρως τιμήθηκε η μνήμη του, με πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου υπηρέτησε ως εφημέριος, αλλά και στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς, όπου έλαβε την μοναχική του κουρά και έγινε μέλος της αδελφότητος της Μονής.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως

© FarosRadio.gr - All Rights Reserved.
Free Joomla! templates by Engine Templates