Αρνήθηκαν να τιμήσουν το Έπος στη Ροδόπη

ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο σύλλογος αποφοίτων της Ε.Π.Α.Θ. (Παιδαγωγική Ακαδημία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για τους δασκάλους των μειονοτικών σχολείων) εξέφρασε τη διαμαρτυρία του στην υπουργό παιδείας

γιατί οι Χριστιανοί δάσκαλοι του μειονοτικού Δημοτικού Λυκείου της Ροδόπης  με την ευκαιρία της γιορτής της 28ης Οκτωβρίου έδωσαν στους μουσουλμάνους μαθητές ποιήματα που περιλαμβάνουν τους στίχους  «Έλληνας γεννήθηκα και Έλληνας θα πεθάνω»  και «Ελληνάκι».  Η ενέργεια αυτή κρίθηκε απαράδεκτη και οι γονείς των μαθητών απείχαν από την τελετή που έγινε για το  «Όχι».

Η επιστολή που έστειλαν στην κ. Διαμαντοπούλου αναφέρει τα εξής:
ΘΕΜΑ : «ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ»
Κομοτηνή, 21-10-2010, αρ. πρωτ. Νο 59
Κυρία Υπουργέ
Όπως ενημερώθηκε ο σύλλογος μας από τους κηδεμόνες του μειονοτικού δημοτικού Λυκείου του νομού Ροδόπης, κάποιοι δάσκαλοι του ελληνικού προγράμματος, επ΄ ευκαιρία της γιορτής της 28ης Οκτωβρίου έδωσαν στους μειονοτικούς μαθητές ποιήματα που περιλαμβάνουν τους στοίχους «Έλληνας γεννήθηκα και Έλληνας θα πεθάνω» και «Ελληνάκι». Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά προκάλεσε αγανάκτηση στα μέλη μας. Τέτοιου είδους κινήσεις είναι απαράδεκτες.
Οι ταυτότητες των κοινοτήτων δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στις επιλογές των δασκάλων. Όπως και η συμμετοχή στην προσευχή της εκκλησίας δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στις επιλογές των γραμματέων των δήμων και κοινοτήτων.
Συμφωνώντας με τις παραπάνω αρχές,  προσδοκούμε την βοήθεια σας για την διασφάλιση της τάξης ώστε στο μέλλον αυτοί οι δάσκαλοι να μην διαταράσσουν την ομαλή συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή, και θέλουμε να αναφέρουμε πως πρόκειται για παιδιά και είναι ανάγκη να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία. Ελπίζουμε στην άμεση επέμβαση του υπουργείου στο θέμα αυτό. Παρακαλούμε ως σύλλογος να ενημερωθείτε για το θέμα αυτό
Εξ ονόματος του συλλόγου αποφοίτων ΕΠΑΘ
Ο Γενικός Γραμματέας           Ο πρόεδρος
Ιμπραήμ Μεμέτ                       Μεχμέτ Ντερντιμάν

Μνήμες από την Πόλη
Δεν ξέρουμε τι θα απαντήσει η κ. υπουργός. Αλλά θέλουμε να της υπενθυμίσουμε ότι στα μειονοτικά σχολεία της Πόλης το τουρκικό υπουργείο παιδείας επέβαλε από τη δεκαετία του ΄60, να  δίνουν τα Ελληνόπουλα τον ακόλουθο όρκο:

«Είμαι τούρκος , είμαι τίμιος, είμαι εργατικός
Αρχές μου είναι η προστασία των μικρότερων, ο σεβασμός των μεγαλύτερων , η αγάπη της πατρίδας και του έθνους μας
Όραμα μου η εξέλιξη, η πρόοδος
Έι μεγάλε Ατατούρκ
Ορκίζομαι ότι θα βαδίσω αδιάκοπα στο δρόμο που χάραξες και θα ακολουθήσω τους στόχους που έθεσες
Αφιερώνω την ύπαρξη μου στην τουρκική ύπαρξη
Τι ευτυχισμένος αυτός που λέει ότι είναι τούρκος»

Γιατί δεν ευαισθητοποιήθηκε τότε κανείς; Επίσης σε όλες τις εθνικές εορτές των Τούρκων γίνονται τελετές στα  μειονοτικά σχολεία και τα Ελληνόπουλα απαγγέλουν ποιήματα που εξυμνούν τον ηρωισμό των Τούρκων που έριξαν τον «εχθρό» στον Σαγγάριο..
Θα παρακαλούσαμε επίσης την κ. υπουργό να θεσπίσει μάθημα στρατιωτικών στα σχολεία για να διδάσκουν μαθήματα ένστολοι στρατιωτικοί, οπλικά συστήματα και αεράμυνα στους μαθητές του Λυκείου. Γιατί αυτό γίνεται στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Πόλης. Αφού ισχύει η αρχή της αμοιβαιότητας ας  εφαρμόσουμε και εμείς τα ίδια. Φαντάζεστε τι θα γίνει αν περάσει το κατώφλι του Λυκείου Τζελάλ Μπαγιάρ  Έλληνας αξιωματικός;
από www.elzoni.gr

 

Ειδικού Συνεργάτη

© FarosRadio.gr - All Rights Reserved.
Free Joomla! templates by Engine Templates