Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011 11:19

Νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερη Μέση Ανατολή

Η ανάγκη ελληνικής εθνικής στρατηγικής

 


Το συνέδριο του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών αναλύσεων (ΕΛΚΕΔΑ) στις 11 Οκτωβρίου στην Αθήνα κάλυψε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή με ομιλία του πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα Arye Mekel. Οργανώθηκε σε συνεργασία με την ΄΄ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ΄΄ και το Ινστιτούτο RIEAS (Research Institute for European and American Studies).

Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής όπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι:

- Παναγιώτης Σκανδαλάκης, τέως υφυπουργός εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βορειοατλαντικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΝΑΤΟ).

- Οι βουλευτές της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ, Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα, Αθανάσιος Μπούρος, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης καθώς και ο Βασίλης Κικίλιας, αναπλ. Γραμματέας Προγράμματος ΝΔ.

- Ο πρόεδρος Περιφερειακής Πολιτικής ΛΑ.Ο.Σ. Παναγιώτης Αποστόλου.

- Οι ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων (και των τριών Όπλων) των τελευταίων ετών, με επικεφαλής τον τελευταίο Αρχηγός ΓΕΣ και επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτρη Γράψα.

- Ο γνωστός για τις πατριωτικές του δράσεις βιομήχανος Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, πρόεδρος της «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ» ο οποίος στο τέλος έκανε σημαντική παρέμβαση.

- Κορυφαίοι Έλληνες πρέσβεις όπως ο Ελευθέριος Καραγιάννης, διπλωματικές αντιπροσωπείες πρεσβειών και δημοσιογράφοι όπως οι Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος και Μενέλαος Τασιόπουλος.

Οι ομιλίες και τοποθετήσεις των ομιλητών σε mp3

Ο Ιωάννης Νομικός, συντονιστής και διευθυντής τoυ RIEAS




Ο Σταύρος Καρκαλέτσης πρόεδρος του ΕΛΚΕΔΑ

 

 




Ο εκδότης της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ Τάσος Γκουριώτης και ο Χάρης Οικονομόπουλος πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου

 




Ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος (Τμήμα 1 και Τμήμα 2 - λόγω μεγάλης διάρκειας της ομιλίας)

 





Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Arye Mekel

 




Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης (Τμήμα 1 και Τμήμα 2)

 





Ο καθηγητής Μάνος Καραγιάννης

 




Ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και άλλοι από το κοινό

 


Περίληψη ομιλιών

Στον χαιρετισμό του o Ιωάννης Νομικός, συντονιστής και διευθυντής τoυ RIEAS, τόνισε την σημασία τέτοιων εκδηλώσεων στις κρίσιμες ώρες που περνά η πατρίδα και την συμβολή του RIEAS στην ανάδειξη και προβολή νέων επιστημόνων, προς ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας και θέσεων διεθνώς.

Ο εκδότης της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ Τάσος Γκουριώτης επεσήμανε μεταξύ άλλων το ενιαίον και αδιάσπαστο Ελλάδος και Κύπρου, που απαιτείται να εφαρμοστεί τώρα όσο ποτέ πριν, με τις εξελίξεις να καθίστανται ραγδαίες στα του φυσικού αερίου. Επεσήμανε πως με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο τομεάρχη εξωτερικών, η ΝΔ αρθρώνει λόγο που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της Τουρκίας και υπηρετεί σωστά τα εθνικά συμφέροντα.

O πρόεδρος του ΕΛΚΕΔΑ Σταύρος Καρκαλέτσης επεσήμανε πως κανένας πριν λίγα χρόνια δεν φανταζόταν τις εξελίξεις που τρέχουν σήμερα, με πρωτοφανείς ανατροπές: Η Ελλάδα σε πρωτοφανή κρίση, γενικευμένη αστάθεια στην περιοχή με την αραβική άνοιξη σε εξέλιξη και το ΝΑΤΟ και τη Δύση να προσπαθούν να την ελέγξουν προσεταιριζόμενοι σήμερα χθεσινούς εχθρούς όπως την Αλ Κάιντα, την Τουρκία να διεκδικεί το ρόλο του απόλυτου αφεντικού στην περιοχή και τον άξονα Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ να απαιτεί έργα, όχι λόγια. Ο Σταύρος Καρκαλέτσης τόνισε πως μια μη ελέγξιμη ισλαμική Τουρκία επικεφαλής ενός ευρύτερου σουνιτικού μπλοκ, θα συνιστά ισχυρότατη απειλή σε βάρος της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας.

Ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Χάρης Οικονομόπουλος, στάθηκε στην κρίση του ελληνικού πολιτικού κόσμου και τα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας, εκτιμώντας πως η γεωστρατηγική προσέγγιση με «παίκτες» όπως το Ισραήλ ανοίγει δρόμους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Στην «πολύ σημαντική αναβάθμιση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων» τους τελευταίους 15 μήνες αλλά και στις «πολύ στενές σχέσεις με την Κύπρο» αναφέρθηκε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Arye Mekel, που υπογράμμισε τη σημασία των στρατηγικών και αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών, μιλώντας με νόημα για σημαντική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα. Χαρακτήρισε την ελληνική γλώσσα ως «ιερή γλώσσα» λέγοντας ότι η εβραϊκή Τορά επιτρέπεται να γραφεί μόνο στα εβραϊκά και ελληνικά και ότι αυτές είναι οι δύο ιερές γλώσσες.

Ο κ. Mekel έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πλήρη αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων επί κυβέρνησης Μητσοτάκη με υπουργό Εξωτερικών τον κ. Σαμαρά. Διπλωματικά, ο Ισραηλινός πρέσβης απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στην Τουρκία, εξηγώντας ότι είναι πρέσβης στην Αθήνα και όχι στην Άγκυρα. Πριν από την έναρξη της ομιλίας του πρέσβη ορισμένα άτομα άνοιξαν μία παλαιστινιακή σημαία εντός της αίθουσας και η ασφάλεια τους απομάκρυνε.

Υπέρ ενός «άξονα φιλίας και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας – Ισραήλ» τάχθηκε ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. Επέκρινε το πλασματικό δίλημμα «βούτυρο ή κανόνια», υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας προηγείται και του οικονομικού, μίλησε δε για ταπείνωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Ελλήνων διπλωματών από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι συζητείται μυστικά στις διμερείς επαφές με την Τουρκία.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης των σχέσεων Ελλάδος – ΗΠΑ, διευκρινίζοντας όμως πως «εκεί που συμφωνούμε καλώς, αλλά εκεί που διαφωνούμε μαζί τους θα το λέμε στους Αμερικανούς». Τέλος, προανήγγειλε πως μια αυριανή κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα διστάσει να επαναλάβει ότι είχε κάνει ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι, να μπλοκάρει δηλαδή ξανά την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ αν συνεχιστεί η αδιαλλαξία Γκρουέφσκι στα Σκόπια.

Ο πανεπιστημιακός Ιωάννης Μάζης τάχθηκε με τη σειρά του υπέρ της γεωστρατηγικής σύμπλευσης με το Ισραήλ. Τόνισε πως η πολιτική Ερντογάν καταλήγει σε φιάσκο με όλους: Την ΕΕ, την Κύπρο, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράν, τους Κούρδους. «Σε όλα τα πεδία απέτυχαν, μόνο με εμάς αισθάνονται οι Τούρκοι πως πέτυχαν κάτι, άραγε γιατί;», διερωτήθηκε με νόημα ο Ιωάννης Μάζης και κατέληξε: «Η σημερινή Τουρκία είναι αυτοκαταστροφική, προσπαθεί να κάνει διπλά παιχνίδια όπως με τους Αμερικανούς αλλά και το Ιράν, όμως δεν πετυχαίνει τίποτα. Προσωπικά, παρακαλώ τον Θεό να μου κόβει μέρες και να τις χαρίζει στον Νταβούτογλου».

Ο πανεπιστημιακός Μάνος Καραγιάννης επικεντρώθηκε στη στρατηγική αξία των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Επεσήμανε πως η ανακάλυψή τους πραγματοποιείται σε μια μεταβατική για την ενεργειακή βιομηχανία εποχή. Ο Μάνος Καραγιάννης αναφέρθηκε επιπρόσθετα στις γεωπολιτικές προεκτάσεις που πιθανόν θα έχει η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή.

© FarosRadio.gr - All Rights Reserved.
Free Joomla! templates by Engine Templates