×

Σφάλμα

[SIGPLUS_EXCEPTION_CREATE] Insufficient file system permissions to create the file or folder root/cache/thumb.

Ι.Μ. Δημητριάδος

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Πόλη δεν παραδόθηκε ποτέ!»

 

Σπουδαία εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Πόλης στο Βόλο

 

Μία λαμπρή, όσο και συγκινητική εκδήλωση μνήμης, με αφορμή την επέτειο για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29/5 στο ασφυκτικά γεμάτο Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Η εκδήλωση, που είχε τίτλο «Η μνήμη και η Πόλις…», υλοποιήθηκε διά του φορέα Πολιτισμού της Τοπικής μας Εκκλησίας «Μαγνήτων Κιβωτός, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Στην εκδήλωση ο γνωστός Καλλιτέχνης και Πρωτοψάλτης Βασίλης Αγροκώστας, Καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Βόλου, ερμήνευσε, με έντονα βιωματικό και εκφραστικό τρόπο, θρήνους και τραγούδια για την Άλωση της Πόλης, με τη συμμετοχή της Παραδοσιακής Χορωδίας του Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό τη δ/νση του Πρωτοψάλτου Δημητρίου Χατζηγεωργίου, αποκομίζοντας το δίκαιο και πηγαίο χειροκρότημα του κοινού. Η Χορωδία  απέδειξε, για ακόμα μία φορά, το υψηλό επίπεδο των μελών της και την σπουδαία προσφορά της στην διατήρηση και καλλιέργεια της Βυζαντινής και Παραδοσιακής μας Μουσικής.

Ξεχωριστή θέση στην εκδήλωση είχε η παρουσία του Δημοσιογράφου Νίκου Βαραλή, Δ/ντού του Ρ/Σ «Ορθόδοξη Μαρτυρία», ο οποίος επιμελήθηκε και απέδωσε εκπληκτικά τα σχετικά κείμενα, που συνόδευαν το μουσικό μέλος, προκαλώντας ρίγη συγκινήσεως στο συνεπαρμένο κοινό.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε, συγκινημένος, όλους όσοι συμμετείχαν και συνήργησαν για την πραγματοποίηση της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι «απόψε βιώσαμε ένα συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας, που θα έπρεπε να διδάσκονται τα παιδιά μας σε όλα τα σχολεία του τόπου μας, γιατί αυτό σημαίνει ιστορία, να μπορούμε να βιώνουμε γεγονότα, που στέλνουν μηνύματα, μας φέρνουν σε επαφή μ’ αυτό που ήμασταν, μας δείχνουν τί πραγματικά είμαστε και πώς πρέπει να μείνουμε. Νιώθουμε θλίψη, προς στιγμήν, αλλά ταυτόχρονα μια ζωντανή ελπίδα. Αυτός ο πολιτισμός υπήρξε χίλια χρόνια και ήταν Αληθινός, Ελληνικός, Οικουμενικός και Ορθόδοξος. Ήρθε, όμως η Πτώση, της οποίας προηγήθηκαν η διαφθορά, ο διχασμός. Η Πόλη δεν παραδόθηκε ποτέ και αυτό ήταν το αποκορύφωμα του πολιτισμού μας, γιατί όλοι ήταν αποφασισμένοι να θυσιαστούν.  Και την ίδια ώρα είχε γραφτεί η ιστορία, που την αναγνωρίζει ο αποκαλούμενος πολιτισμένος κόσμος, η Δύση, που θέλει να πρωταγωνιστεί, ότι το Βυζάντιο αναχαίτισε ουσιαστικά τον κίνδυνο που μέχρι και σήμερα υπάρχει, το Ισλάμ να κυριαρχήσει στην Ευρώπη. Το Βυζάντιο ήταν το ανάχωμα που έσωσε την Ευρώπη, έχοντας, την ίδια ώρα, εκχριστιανίσει τα σλαβικά φύλα. Τέλος, μπορεί μεν να έπεσε η Πόλις και να χάθηκε το Βυζάντιο, αλλά μεταλαμπαδεύτηκε ο πολιτισμός. Κι αν μπορούν κάποιοι εκεί στη Δύση σήμερα να παινεύονται για την Αναγέννησή τους, αναγνωρίζουν, στην ουσία, τον πολιτισμό μας, που μεταφέρθηκε εκεί. Δυστυχώς, πολλές φορές, λησμονούμε κι αφήνουμε τη διχόνοια και πάλι να κυριαρχήσει μέσα μας, υποχωρούμε μπροστά σε συμφέροντα, είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε άνευ όρων… Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την Πόλη των ονείρων μας, που είναι Πολιτισμός Ορθοδοξία, Αλήθεια, Ενότητα, Οικουμενικότητα…».

 

{gallery}imdno1{/gallery}


 

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Πόλη δεν παραδόθηκε ποτέ!» – Σπουδαία εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Πόλης στο Βόλο
Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Το Ισλάμ οφείλει ν’ απομονώσει τα φανατικά στοιχεία» -Εφ όλης της ύλης συνέντευξη στο TRT(video)
Λαμπρός ο εορτασμός της Αναλήψεως στο Βόλο
Νέος Μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς
Διάλεξη του Μητροπολίτου Μεσογαίας κ. Νικολάου για την Ευθανασία


 

 

Η ανακουφιστική φροντίδα απάντηση στην ευθανασία

Βαρυσήμαντη διάλεξη του Μητροπολίτου Μεσογαίας στο Βόλο

Στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε (1/6) ανοικτή εκδήλωση, με ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Μπροστά στο τέλος της ζωής και στο δίλημμα της ευθανασίας». Φορέας διοργάνωσης ήταν το Ίδρυμα «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στη ζωή και στο Ποιμαντικό και επιστημονικό έργο του διαπρεπούς Ιεράρχου, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός στην Πανεπιστημιακή κοινότητα της Ελλάδος και του εξωτερικού για τις περίφημες σπουδές του σε μεγάλα Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και για την μοναδική εμπειρία του σε ζητήματα βιοηθικής. Αυτή την εμπειρία έχει θέσει στη διάθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία συστήθηκε, με πρόταση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ήδη από το 1998.

Στην ομιλία του ο κ. Νικόλαος αναφέρθηκε στην κοσμική αντίληψη περί ευθανασίας, η οποία τείνει να κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια, «γιατί έχουν δημιουργηθεί οι όροι για να παραταθεί το λεγόμενο θνήσκειν, δηλ. η διαδικασία του θανάτου. Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, στη χρήση νέων ιατρικών μέσων, που παρατείνει τον θάνατο, επιφέροντας, όμως, ταλαιπωρία στον ασθενή. Έτσι προκύπτει το ερώτημα, μήπως πρέπει να διευκολυνθεί ο ασθενής, για να οδηγηθεί στο θάνατο;... Αυτή η άποψη εμφανίζεται ως φιλεύσπλαχνη θεώρηση για να οδηγηθεί κάποιος στο θάνατο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να το δηχθούμε αυτό».

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Μεσογαίας ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Ορθόδοξη Εκκλησία αρνείται την ευθανασία, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να ενεργήσουμε τον θάνατο, δηλ. να πούμε σε κάποιον «σε τελειώνω, για ν’ ανακουφιστείς». Και γιατί μας υπερβαίνει και γιατί απαιτεί σκληρότητα από μέρους μας, που μας ακολουθεί σ’ όλη μας τη ζωή. Δε μπορούμε, επίσης, να υποβοηθήσουμε στο θάνατο, αλλά να υποβοηθήσουμε στη ζωή». Ως αντίδοτο στην ευθανασία ο κ. Νικόλαος πρότεινε την ανακουφιστική φροντίδα. Κατ’ αυτήν, «ο ασθενής, δεν θεραπεύεται μεν, αλλά ανακουφίζεται από υφιστάμενα συμπτώματα, όπως του πόνου, της ψυχικής κατάρρευσης, της επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων του και των σχέσεων με την οικογένειά του. Έτσι θα νιώσει ότι, ενώ δεν προσφέρει τίποτα, είναι πολύτιμος, ενώ γκρινιάζει, είναι επιθυμητός, ενώ μας στενοχωρεί η ενασχόληση με το πρόβλημα της υγείας του, είναι αγαπητός…». Αυτή ακριβώς η λογική διέπει τη λειτουργία του μοναδικού στην Ελλάδα Κέντρου Ανακουφιστικής φροντίδας “Γαλιλαία”» της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής, στην οποία αναφέρθηκε αναλυτικά ο Σεβασμιώτατος.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος χαρακτήρισε τον Μητροπολίτη Μεσογαίας «ένα διαμάντι και ως άνθρωπο και ως Ιεράρχη, που μας εμπνέει, που βλέπει μπροστά και ευλογήθηκε από τον Θεό με πολλά και μεγάλα τάλαντα». Τον ευχαρίστησε για την παρουσία, για το όλο έργο επιτελεί και προανήγγειλε την πραγματοποίηση Διαβαλκανικού Ιατρικού Συνεδρίου, στο Βόλο, στις αρχές Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή του Σεβ. κ. Νικολάου.

 

{gallery}imdno2{/gallery}


 

Η ανακουφιστική φροντίδα απάντηση στην ευθανασία – Βαρυσήμαντη διάλεξη του Μητροπολίτου Μεσογαίας στο Βόλο

Αγρυπνία για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων από τον Μητροπολίτη μας στη Σούρπη

Στην εκδήλωση λήξης του Σχολικού έτους στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αλμυρού ο Σεβασμιώτατος

«Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ» κοντά στα παιδιά του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου.

 

Παρασοδιακό Πανηγύρι στην Αγία Αικατερίνη Βόλου

 

 


 

Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στη Μητρόπολη Δημητριάδος

Σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης τελέστηκε σήμερα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου του Ναού π. Σταύρου Σωτηρόπουλου, εγγάμου, πτυχιούχου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Την Χειροτονία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, πλαισιωμένος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Βελεστίνου κ. Δαμασκηνό, πολλούς Κληρικούς από τον Βόλο, την Καρδίτσα και τις Σέρρες, ενώ παρέστη πλήθος ευλαβών πιστών.

Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «αυτό που ζούμε σήμερα είναι καρπός της Πεντηκοστής, είναι συνέχιση της Αποστολικής Παράδοσης».  Επεσήμανε ότι «το πρώτο που καλείται να διακονήσει ο Κληρικός, στην εποχή μας, είναι η ενότητα. Μη λησμονήσεις ποτέ ότι η Εκκλησία είναι Μία, Ένας ο Χριστός και το έργο Του για όλους τους ανθρώπους… Γνώριζε ότι αυτή η ενότητα δεν είναι πάντοτε δεδομένη. Είναι επίπονο άθλημα και αγώνισμα, που θέλει πόνο και δάκρυα, ταπείνωση και υπακοή. Αλίμονο σ’ αυτόν που δε μπορεί να διακονήσει την ενότητα και γίνεται θύμα της αυτάρκειας, του εγωισμού, πιστεύοντας ότι αυτός μόνο μπορεί να σώσει την Εκκλησία. Τότε, χάνεται το Άγιο Πνεύμα και καταστρέφεται η ενότητα του Σώματος του Χριστού. Το δεύτερο είναι η Αγιότητα, όχι στη θεωρία, αλλά στην πράξη, στις σχέσεις μας με τον Θεό και τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι σήμερα θέλουν το παράδειγμα, που στερήθηκαν από τους ηγέτες τους και στρέφονται στους Κληρικούς διψώντας την Αγιότητα. Θέλουν να μας εμπιστευθούν. Από εμάς εξαρτάται να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους. Αυτή την αγιότητα θα αναζητούν στη ζωή σου, στις πράξεις, στα λόγια σου… Το τρίτο που καλείσαι να διακονήσεις είναι η αλήθεια πως ο Χριστός είναι για όλους. Μας διδάσκει ότι πρέπει ν΄ ανησυχούμε όχι για τους εξασφαλισμένους μέσα στην Εκκλησία, αλλά για εκείνους που εναγωνίως Την αναζητούν. Γι΄ αυτό δημιουργούμε προϋποθέσεις συμπαραστάσεως στον ελάχιστο αδελφό, που θα είναι το κριτήριο της κρίσης μας από τον Θεό… Αυτό σημαίνει Πατερική Παράδοση. Όχι λόγια, ούτε ρετσέτες, αλλά να λιώνεις για τον άνθρωπο, να θυσιάζεσαι για τον Χριστό, να δίνεις μαρτυρία Αγιότητας…».

Ο νέος Πρεσβύτερος θα τοποθετηθεί στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Νέας Ιωνίας.

{gallery}imdno3{/gallery}

© FarosRadio.gr - All Rights Reserved.
Free Joomla! templates by Engine Templates