Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 21:58

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα σε Μάντσεστερ, Αίγυπτο, Βαγδάτη και Καμπούλ

 

Η σύνοδος ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ, την Αίγυπτο, τη Βαγδάτη και την Καμπούλ.

Μιλώντας εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος Ταγιάνι καταδίκασε αυτές τις πράξεις βίας ως απάνθρωπες και βάρβαρες και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τις οικογένειες των αθώων θυμάτων.

 

Ο κ. Ταγιάνι σημείωσε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να ανακοινώσει σύντομα τα σχέδιά του για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές θα ήταν αντίθετοι με μία τέτοια απόφαση, σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα μιλήσει με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την ενδεχόμενη λήψη κοινών πρωτοβουλιών από την ΕΕ.

 

Εισερχόμενοι / απερχόμενοι ευρωβουλευτές

Η Patricia Lalonde (Φιλελεύθεροι, Γαλλία) και ο Thierry Cornillet (Φιλελεύθεροι, Γαλλία) αντικατέστησαν την Sylvie Goulard (Φιλελεύθεροι, Γαλλία) και τη Marielle De Sarnez (Φιλελεύθεροι, Γαλλία) αντίστοιχα από τις 18 Μαΐου.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Τετάρτη, 31 Μαΐου

Στη συζήτηση για το «πολυετές πλαίσιο για τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για το 2018-2022» θα πραγματοποιήσει δηλώσεις και το Συμβούλιο, μαζί με την Επιτροπή.

Πέμπτη, 1 Ιουνίου

Η έκθεση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Béla Kovács (Μη εγγεγραμμένος, Ουγγαρία) θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

 

Αιτήματα των επιτροπών για έναρξη τριμερών διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο και την Επιτροπή

Οι αποφάσεις των διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών για την έναρξη των διοργανικών διαπραγματεύσεων (άρθρο 69γ) δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ολομέλειας.

Εάν, εντός 24 ωρών, δεν υπάρξει κανένα αίτημα να τεθούν οι αποφάσεις αυτές σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, τότε οι επιτροπές μπορούν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις

 

 


Μείωση του ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) προτείνει το ΕΚ

 

 

Οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να αγοράζουν φθηνότερα τα ηλεκτρονικά βιβλία μετά τη σημερινή γνωμοδότηση του ΕΚ που ζητά να επιτραπεί στα κράτη μέλη να μειώσουν τον ΦΠΑ για τα εν λόγω βιβλία.

Η πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να επιβάλουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία, ευθυγραμμίζοντάς τον έτσι με τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στα έντυπα μέσα (βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά), εγκρίθηκε από το ΕΚ στη σημερινή ψηφοφορία στην ολομέλεια (590 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 10 αποχές).

«Ο τρόπος με τον οποίον διαβάζουμε έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει πλέον κανένα νόημα να εφαρμόζουμε διπλά πρότυπα με τα οποία μία ηλεκτρονική εφημερίδα φορολογείται υψηλότερα από μία έντυπη που αγοράζουμε σε ένα κατάστημα. Η νέα οδηγία θα δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να ευθυγραμμίσουν τον ΦΠΑ που αφορά το ψηφιακό περιεχόμενο με αυτόν που αφορά τα έντυπα μέσα», δήλωσε ο εισηγητής Tom Vandenkendelaere (ΕΛΚ, Βέλγιο).

Επί του παρόντος, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη υποχρεούνται να επιβάλουν στα ηλεκτρονικά βιβλία φόρο προστιθέμενης αξίας τουλάχιστον 15%. Αντιθέτως, για τα έντυπα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά επιτρέπεται να χρεώνουν μειωμένους συντελεστές τουλάχιστον 5%, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μηδενικούς.

Διαδικασία: Διαβούλευση

 


Η ευρωπαϊκή απάντηση στην άνοδο του αντισημιτισμού

 

 

αποτελεσματικότερη δίωξη και διασυνοριακή συνεργασία

διορισμός εθνικών συντονιστών σε όλα τα κράτη μέλη για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού

διδασκαλία της ιστορίας του Ολοκαυτώματος στα σχολεία

·         καταγγελία οποιασδήποτε αντισημιτικής δήλωσης από τους πολιτικούς ηγέτες

Η πρόσφατη άνοδος του αντισημιτισμού σε ολόκληρη την ΕΕ απαιτεί την ανάληψη περισσότερων και ισχυρότερων δράσεων, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους την Πέμπτη.

Ο λόγος μίσους και η βία εναντίον των Εβραίων πολιτών της Ευρώπης είναι ασυμβίβαστες με τις αξίες της, και κατά συνέπεια όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία της ασφάλειας των Εβραίων πολιτών τους. Αυτό υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές στο ψήφισμά τους και κάλεσαν τους κορυφαίους εθνικούς πολιτικούς να εκφράζουν συστηματικά και δημοσίως την αντίθεσή τους με τις οιεσδήποτε αντισημιτικές δηλώσεις, ενώ παρότρυναν επίσης όλα τα κράτη μέλη να ορίσουν έναν εθνικό συντονιστή για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Επιβολή του νόμου

Τα ρατσιστικά κίνητρα οδηγούν συχνά σε ποινικά αδικήματα, επομένως όλες οι πράξεις αντισημιτισμού πράξεις στο διαδίκτυο πρέπει να διώκονται ακριβώς όπως και οι υπόλοιπες αντισημιτικές πράξεις.

Χρειάζεται να υπάρξει αποτελεσματική διασυνοριακή συνεργασία για τη δίωξη των εγκληματιών και ιδίως των δραστών τρομοκρατικών ενεργειών. Όσες αστυνομικές δυνάμεις δεν διαθέτουν ήδη, θα πρέπει να δημιουργήσουν ειδικές μονάδες δίωξης εγκλήματος μίσους, ενώ όλα τα κράτη μέλη χρειάζεται να υιοθετήσουν και να αρχίσουν να εφαρμόζουν τον ορισμό εργασίας που χρησιμοποιεί ο International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA, Διεθνής Συνασπισμός Μνήμης του Ολοκαυτώματος) σχετικά με τον αντισημιτισμό.

Κοινωνία των πολιτών

Οι πάροχοι διαδικτύου και οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να αναλάβουν ισχυρότερη δράση για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, τόνισαν οι ευρωβουλευτές. Το Ολοκαύτωμα θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία, ενώ τα βιβλία ιστορίας θα πρέπει να παρέχουν ακριβή περιγραφή της εβραϊκής ιστορίας και να αποφεύγουν κάθε μορφή αντισημιτισμού, πρόσθεσαν.

Οι προτεραιότητες της ΕΕ για τα θεμελιώδη δικαιώματα

Σε ξεχωριστή ψηφοφορία, οι ευρωβουλευτές έδωσαν την έγκρισή τους στις προτεραιότητες του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2018-2022). Οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν το άσυλο, την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων, την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ένταξη των Ρομά.

 


Πρόεδρος του ΕΚ Α. ΤΑJANI: "Η Συμφωνία των Παρισίων είναι ζωντανή και θα προχωρήσουμε"

 

Βρείτε παρακάτω ανακοίνωση Τύπου στα αγγλικά:

EP President Tajani: “the Paris agreement is alive and we will take it forward”

 

European Parliament’s President Antonio Tajani reacted to the announcement by U.S. President Donald J. Trump to withdraw from the Paris Agreement on climate change, on Thursday.

 

“Pacta sunt servanda. The Paris Agreement must be respected. It is a matter of trust and leadership” said European Parliament President Antonio Tajani (EPP, IT). "This Agreement is alive and we will take it forward with or without the US administration" he said.

"Those who choose to remain on the outside will miss a historic opportunity for citizens, the planet and the economy. The EU will continue to lead efforts against climate change and be a global pole of attraction for investment, innovation and technology, creating new jobs and boosting competitiveness" he added.

Environment Committee Chair Adina-Ioana Vălean (EPP, RO) also reacted to the announcement

"We deeply regret this decision, and hope that this is only ‘see you soon’ and not ‘farewell’ from our U.S. friends", said Ms. Vălean. "To ease the transition to a low-carbon economy is simply to be pragmatic. The global community is committed to the Paris Agreement. Civil society, industry and public awareness have evolved. The United States still shares our planet, and we are entitled to hope that, beyond the decision of just one man – even if he is the President of the United States – America will, in the end, come back on our side in the fight against climate change”, she added.

 

“In the meantime, we shall continue leading, together with China and the High Ambition Coalition. What is more, given the threat of global warming, this is a fight for multilateralism, for international cooperation, and for peace. And for we Europeans, an existential one", she concluded.

Facts

The European Parliament is currently working on three legislative measures implementing the Paris Agreement: the post-2020 carbon market (EU ETS) reform (rapporteur Julie Girling), the 2030 targets Effort Sharing Regulation (rapporteur Gerben-Jan Gerbrandy) and the Regulation on greenhouse gas emissions and removals from land-use, land-use change and forestry (rapporteur Norbert Lins).

 


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

 

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


Refugees in Italy

Double taxation

“Legal highs”

Bolivia’s President

UN Development Goals

Common Asylum System

Please, scroll down to find our digital resources available on the above mentioned topics. 
And check our blog for regular updates

Refugees in Italy

Thursday - Civil Liberties MEPs will evaluate the current situation of refugees and migrants in Italy, which is the main arrival point since the closure of the Balkan route and the EU-Turkey deal, and possible measures to improve it. MEPs will also discuss the protection of children in migration with the Commission.

Streaming watch and embed

Live schedule Thursday 08 June 10.30 CET

Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs

 

Infographics

The infographics are available in 24 languages. Select your language on the page’s upper left corner.

 

Migration and asylum (available in EN only)

World Refugee Day: the migration crisis in numbers, 20-06-2016

 

Videos edited

These videos are available in 24 languages. Select your language on the page’s upper left corner and then embed the video with the code beneath it.

Common goals: Migration, 01-02-2017

Migration crisis: beyond Europe, 01-09-2016

Pace picks up for new European border agency, 05-07-2016

 

Videos footage

Videos related to Migration

 

More footage will be available on Thursday

 

Photos

Photos related to Migration

More photos will be available on Thursday

 

Background

EU refugee crisis: “Relocation is our shared moral duty", 16-05-2017 (article)

Migration crisis: 73% of Europeans wants EU to do more, 11-05-2017 (article)

Refugee crisis: "The scenes of 2015 must not be repeated", 13-01-2017 (article)

Le Grip: "Women refugees run the risk of being sexually exploited", 08-11-2016 (interview)

New initiatives: improving the management and security of EU borders, 07-06-2016 (article)

Double taxation

Thursday - Firms within the EU would have access to a fair, binding and effective mechanism to resolve disputes over double taxation (income taxed in two different EU countries), under proposals being voted on by the Economic and Monetary Affairs Committee. There are currently around 900 double taxation disputes in the EU involving more than € 10.5 billion, according to the Commission.

 

Streaming watch and embed

Live schedule Thursday 08 June 10.15 CET

Committee on Economic and Monetary Affairs

 

Infographic

The infographic is available in 24 languages. Select your language on the page’s upper left corner.

Overview: the European Parliament's work on taxation, 03-05-2016

 

Videos footage

Videos related to Taxation

More footage will be available on Thursday

 

Photos

Photos related to Taxation

More photos will be available on Thursday

 

Background

Double taxation dispute resolution mechanisms in the EU, 13-02-2017 (briefing)

How the tax rulings committee came up with plans for a fairer system, 25-11-2015 (interview)

Taxing vocabulary: a glossary of fiscal terms, 05-07-2016 (article)

 

“Legal highs”

Thursday - An informal deal with Council on new rules to tackle the phenomenon of "legal highs" (legal substances used as alternative to illicit drugs) will be voted by the Civil Liberties Committee. The reform includes shortening delays for risk assessments and the eventual inclusion of suspected substances in the list of illegal drugs.

Streaming watch and embed

Live schedule Thursday 08 June 10.00 CET

Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs

 

Videos edited

These videos are available in 24 languages. Select your language on the page’s upper left corner and then embed the video with the code beneath it.

 

How to close the net on the smooth legal drugs criminals?, 14-03-2014

Reporter: Reining in synthetic drugs chameleons, 20-09-2013

Background

 

Using technology in the fight against drug addiction, 02-05-2017 (briefing)

"Legal highs": the ins and outs of tackling uppers and downers, 17-04-2014 (article)

Bolivia’s President

Thursday - Bolivia’s President Evo Morales will have a bilateral meeting with EP President Tajani.

Multimedia content on this topic can be found on our blog

UN Development Goals

Wednesday - “UN Advocates”, assisting the UN Secretary-General in promoting the Sustainable Development Goals, will discuss EU actions in this field with MEPs on the Development and Environment committees. EP President Antonio Tajani and Norway’s Prime Minister Erna Solberg will open the discussion, with speakers including Nobel Peace Prize laureate Professor Muhammad Yunus and Unilever CEO Paul Polman. There will also be a bilateral meeting between President Tajani and Prime Minister Solberg in the morning.

 

Multimedia content on this topic can be found on our blog

Common Asylum System

Tuesday and Wednesday - A seminar for media on “A Fair Share in Europe - Creating a Common Asylum System” is organised by the EP press service with leading MEPs in the field, including EP rapporteur for a reformed EU asylum policy Cecilia Wikström and Migration Commissioner Dimitris Avramopoulos. The seminar will end with an exchange of views with President Antonio Tajani.

 

Multimedia content on this topic can be found on our blog

 

 


Νέα της Συνόδου - Στρασβούργο, 12-15 Ιουνίου 2017

 

Κλιματική αλλαγή: το ΕΚ συζητά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία

Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τράμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή θα συζητηθεί στο ΕΚ την Τετάρτη. Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την ίδια μέρα τον κανονισμό για την εφαρμογή του στόχου για μείωση των εκπομπών ρύπων ως το 2030.

Απλούστερη η επισήμανση της ενεργειακής απόδοσης των συσκευών-από το Α ως το G

Η διαβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των οικιακών συσκευών θα γίνεται πλέον με τη χρήση κλίμακας από το A ως το G, αντικαθιστώντας την υφιστάμενη κλίμακα με τα A+, A++, A +++.

Το Erasmus+ κλείνει τα 30 χρόνια

Το ΕΚ θα γιορτάσει το πρόγραμμα Erasmus, το οποίο έχει βοηθήσει πάνω από εννέα εκατομμύρια ανθρώπους να σπουδάσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό τα τελευταία 30 χρόνια.

Χάσμα ύψους 40% στις συντάξεις μεταξύ ανδρών και γυναικών

Οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και τις αμοιβές πρέπει να αντιμετωπιστούν καλύτερα, και να κλείσει το συνταξιοδοτικό χάσμα ύψους περίπου 40% στην ΕΕ.

Οι προτεραιότητες των ευρωβουλευτών ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι ευρωβουλευτές θα παρουσιάσουν την Τετάρτη τις προτεραιότητές τους ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας και 23ης Ιουνίου, το οποίο θα εστιαστεί στα ζητήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της άμυνας.

Οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για την περίοδο 2020-2033

 

Ο κατάλογος των χωρών που θα φιλοξενήσουν τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης την περίοδο 2020-2033 θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ΕΚ την Τρίτη.

Η πολιτική συνοχής της ΕΕ μετά το 2020

Ο επαρκής προϋπολογισμός, οι συνέργειες μεταξύ των διαφόρων κονδυλίων και η απλοποίηση των διαδικασιών θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πολιτική συνοχής της ΕΕ μετά το 2020 η οποία έχει ως στόχο τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των διαφόρων περιφερειών.

Δυτικά Βαλκάνια: οι εκθέσεις προόδου για το 2016

Το ΕΚ θα συζητήσει την Τρίτη τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου μέσα στο 2016 με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. Τα δύο ξεχωριστά ψηφίσματα και το ψήφισμα για την ΠΓΔΜ θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

 

© FarosRadio.gr - All Rights Reserved.
Free Joomla! templates by Engine Templates